Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka
Jeśli będziecie w marokańskiej restauracji, poszukując czegoś lekkiego i wegańskiego lub wegetariańskiego, natkniecie się na opcję salade marocaine. Sałatka marokańska jest opcją najprostszą z możliwych i z łatwością przygotujecie ją w zaciszu własnego domu.
Sałatka marokańska to lekkie połączenie pomidorów i ogórka, które świetnie sprawdzi się zarówno samodzielnie, jak i jako przystawka. Wypróbuj ją np. razem z wołowiną z bakłażanem i ciecierzycą po marokańsku.
Lubisz egzotyczne sałatki? Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka – składniki
- 4 pomidory
- 1 duży ogórek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka kuminu
- Szczypta soli i pieprzu
Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka – wykonanie
Pomidory, ogórek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W odróżnieniu od tego, jak często przygotowujemy ogórki w kuchni polskiej, nie ma potrzeby ich obierać ze skórki.
Oliwę, cytrynę i przyprawy mieszamy, a następnie dodajemy do sałatki. Całość mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzona, można dodatkowo ozdobić listkami świeżej mięty.
Smacznego!