Od kuchni

Wołowina w sosie z bakłażanem i ciecierzycą po marokańsku

Gdy po raz pierwszy poczułam zapach tajine z wołowiną i bakłażanem, od razu wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę – a musicie wiedzieć, że za bakłażanami nie przepadam. Bogaty smak, sycące, pełne przypraw i przepysznego sosu. Kilka łatwo dostępnych składników i Wasz dom wypełni się zapachami kuchni marokańskiej.

Nie mam w domu tajine – ba, nie mam nawet kuchenki gazowej, na której mogłabym je postawić, stąd wersja z naczyniem żaroodpornym i piekarnikiem.

Cenię sobie prostotę, szczególnie w kuchni i zawsze staram się ułatwiać sobie życie tak bardzo, jak tylko to możliwe. Przygotowanie mięsa w tym wydaniu zajmuje około 1,5 godziny, jednak większość z tego czasu spędza ono w piekarniku. To przepyszne danie, które zrobi świetne wrażenie na Waszych domownikach i gościach.

Składniki

400 g mięsa wołowego (wykorzystałam polędwicę pokrojoną na małe kawałki)
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1 słoik (400 g) ulubionego sosu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka pasty harissa (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży bakłażan
sól
pieprz
olej do smażenia

Dzień wcześniej

Ciecierzycę wsypujemy do miski i zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Odstawiamy na kilkanaście godzin, aż ciecierzyca zwiększy swoją objętość.

Wykonanie:

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy, przepłukujemy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, kiedy będzie można ją rozgnieść w palcach. Zajmie to około 1-1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego wykładamy doprawione solą i pieprzem mięso oraz
drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie przykrywamy lub ściśle owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut, aż mięso puści soki.

W międzyczasie kroimy bakłażan na cienkie plasterki i posypujemy solą. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Odkładamy na bok – usmażony bakłażan będzie potrzebny dopiero na sam koniec.

Wyjmujemy naczynie z piekarnika, dodajemy przyprawy oraz sos pomidorowy. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wykładamy na wierzch ciecierzycę i bakłażan, zapiekamy przez kolejne 10 minut i gotowe!

Smacznego!