Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło
Wyobraź sobie, że jesteś w gorącym Marrakeszu. Żar leje się z nieba, na klimatycznych uliczkach mediny słychać przekrzykujących się sprzedawców. W powietrzu unosi się słodki zapach piżma, a Ty masz ochotę spróbować tradycyjnego marokańskiego tażin (kurczak z kiszonymi cytrynami to mój ulubiony. Jaką do tego wybrać przystawkę? Możesz postawić na orzeźwiającą salade marocaine. Jeśli jednak, tak jak ja, wolisz coś bardziej sycącego, a ziemniaki uwielbiasz w każdej formie, koniecznie spróbuj Salade de pommes de terre à la marocaine.
Marokańska sałatka ziemniaczana w Polsce nie doczekałaby się raczej miana sałatki. Byłaby to po prostu kolejna wariacja na temat ziemniaków. Tym razem jednak pachnąca kuminem i przywodząca na myśl marokańskie klimaty.
Marokańska sałatka ziemniaczana – składniki
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki (słodka lub ostra)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
Marokańska sałatka ziemniaczana – wykonanie
- Pokrój ziemniaki w kostkę
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Około 15 minut, uważaj, żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedź.
- Cebulę pokrój w piórka
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj odcedzone ziemniaki i przyprawy. Podsmaż przez chwilę.
- Tradycyjnie podawana na ciepło, chociaż dobrze smakuje także, gdy wystygnie
Smacznego!