Sałatka marokańska
Od kuchni

Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka

Jeśli będziecie w marokańskiej restauracji, poszukując czegoś lekkiego i wegańskiego lub wegetariańskiego, natkniecie się na opcję salade marocaine. Sałatka marokańska jest opcją najprostszą z możliwych i z łatwością przygotujecie ją w zaciszu własnego domu.

Sałatka marokańska to lekkie połączenie pomidorów i ogórka, które świetnie sprawdzi się zarówno samodzielnie, jak i jako przystawka. Wypróbuj ją np. razem z wołowiną z bakłażanem i ciecierzycą po marokańsku.

Lubisz egzotyczne sałatki? Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka – składniki

  • 4 pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Szczypta soli i pieprzu

Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka – wykonanie

Pomidory, ogórek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W odróżnieniu od tego, jak często przygotowujemy ogórki w kuchni polskiej, nie ma potrzeby ich obierać ze skórki.

Oliwę, cytrynę i przyprawy mieszamy, a następnie dodajemy do sałatki. Całość mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzona, można dodatkowo ozdobić listkami świeżej mięty.

Smacznego!