Mieszanka siedmiu przypraw libańskich
Od kuchni

Mieszanka siedmiu przypraw libańskich

Przepisów na mieszankę siedmiu przypraw libańskich jest dokładnie tyle, ile osób, które ją przygotowują. Niby nic skomplikowanego – w końcu jedynie siedem przypraw, zgodnie z nazwą z resztą. Mimo tego pojawiają się różnice w proporcjach, a czasami w samych przyprawach, które są używane. Są wersje, w których brakuje kuminu, albo takie, w których można znaleźć imbir.

Mieszanka siedmiu przypraw libańskich popularna jest nie tylko w samym Libanie, ale także w Jordanii czy Syrii. W krajach Lewantu mało kto tę przyprawę przygotowuje samodzielnie, nie ma takiej potrzeby. Jest ona dostępna na każdym bazarze.

Mieszanka siedmiu przypraw libańskich świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, a także do potraw takich jak falafel, hummus, czy mankish Zaatar.

Składniki:

1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mieszamy przyprawy i przesypujemy do szczelnego pojemnika.