Od kuchni

Mankish zaatar

Przepyszny chlebek z aromatyczną i intensywną w smaku mieszaniną przypraw w postaci pasty – zaatar.

Mankish zaatar to danie bardzo popularne w krajach lewantu. Zależnie od regionu receptura nieco się różni i bardzo łatwo ją zmodyfikować tak, aby dopasować do naszych ulubionych smaków 🙂

 

Przepis:

Zaatar
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki sumaku
3 łyżki suszonego tymianku
3 łyżki suszonego oregano
2 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli

Opcjonalnie kumin i/lub kolendra do smaku

Uprażyć sezam – wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię, mieszać aż się przyrumieni. Wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

Ciasto
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
2,5 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki (ok. 400g) mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Podgrzej wodę, tak aby była lekko ciepła, dodaj cukier i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 min, aż wyrosną.

Do miski dodaj przesianą mąkę oraz sól, następnie wlej wyrośnięte drożdże, dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj przez około 10 min – ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i umieść w misce posmarowanej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu uderz ciasto pięścią i krótko wyrabiaj, następnie podziel na 8 równych części, uformuj każdą w kulkę, odstaw na około 15 min.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę – powinny mieć około 0,5 cm grubości i około 20 cm średnicy, na każdej rozprowadź zaatar – ok 1-1,5 łyżki. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 8 min, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.

Smacznego!