Odwrócone ciasto ananasowe
Od kuchni

Odwrócone ciasto ananasowe

Uwielbiam ananasa, chociaż nigdy nie przyszło mi do głowy, że może być dodatkiem do ciasta. Aż do momentu, gdy obejrzałam Gotowe na wszystko, jeden z moich ulubionych seriali. Pineapple upside down cake, czyli odwrócone ciasto ananasowe, to deser bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i popisowe ciasto Bree, jednej z bohaterek serialu.

Po obejrzeniu tego odcinka Gotowych na wszystko, po prostu wiedziałam, że sama muszę upiec pineapple upside down cake, którego już sama nazwa po angielsku brzmi pysznie. Minęło kilka (wiele!) lat, a przepis na odwrócone ciasto ananasowe stał się moim ulubionym.

Staram się zawsze mieć w domu puszkę ananasów, dzięki czemu w kilka chwil mogę przygotować ciasto, które świetnie sprawdzi się jako deser, ale też fantastycznie nadaje się na podwieczorek. Gdy mieszkałam w Tunezji i w Saharze Zachodniej, zawsze przygotowywałam dla gości odwrócone ciasto ananasowe i efekt był taki, że koniecznie chcieli zabrać ze sobą kawałek do domu.

Koniecznie spróbujcie, bo przepis jest niewymagający zarówno w zakresie umiejętności, jak i składników, a ciasto jest przepyszne!

A do ciasta może napijesz się karkade, egipskiego napoju z hibiskusa?

Odwrócone ciasto ananasowe – składniki

Odwrócone ciasto ananasowe
  • 150 g masła + odrobina do posmarowania blachy
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1 puszka ananasów
  • wiśnie kandyzowane*

*W amerykańskich przepisach na odwrócone ciasto ananasowe oryginalnie pojawiają się wiśnie kandyzowane, jednak można je zastąpić wieloma innymi owocami. Zdarzało mi się wykorzystywać świeże, wydrylowane wiśnie, maliny, czy truskawki – wszystko zależy od naszych upodobań. Jeżeli nie masz owoców, po prostu użyj dżemu – smakuje fantastycznie. Na zdjęciu powyżej to właśnie wersja z dżemem.

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Odkąd Lady Kitchen namówiła mnie do zakupu Tefal Companion, praktycznie wszystko wykonuje za mnie robot, jednak wcześniej z powodzeniem wykorzystywałam zwykły mikser.

Odwrócone ciasto ananasowe
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni*
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę
  • Dodajemy jajka i 200 ml zalewy z ananasów, krótko miksujemy – tylko do połączenia składników
  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Miksując powoli wlewamy mleko – miksujemy tylko do połączenia składników

Okrągłą blaszkę (moja ma 26 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy brązowym cukrem. Potrząsamy blaszką, żeby cukier równomiernie się rozłożył. Na spodzie układamy plastry ananasa, a w dziurki wkładamy owoce lub dżem. Na wierzch wykładamy ciasto.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 30-40 min, aż do suchego patyczka. Jeśli Twój piekarnik mocno grzeje, lepiej odrobinę obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie rosło równomiernie.

Po upieczeniu kładziemy na blasze duży talerz. Odwracamy tak, żeby wierzch ciasta znalazł się na spodzie, na talerzu. Stąd nazwa odwrócone ciasto ananasowe! Jeśli macie wątpliwości, jak powinno to wyglądać, powyższy fragment Gotowych na wszystko z powodzeniem może posłużyć za instrukcję!

Smacznego!