przepis na karkade
Od kuchni

Karkade – przepis na egipski napój hibiskusowy

Karkade pachnie Egiptem. To właśnie w restauracji przy jednej z zatłoczonych ulic Kairu po raz pierwszy spróbowałam tego przepysznego napoju. Słodki, a równocześnie orzeźwiający. Stał się jednym z moich ulubionych i do domu wróciłam z całą torbą suszonych kwiatów hibiskusa. 

Karkade to idealny napój na lato, świetna alternatywa dla lemoniady i mrożonej herbaty, a jego przygotowanie jest banalnie proste. 

Hibiskus można kupić także w formie sproszkowanej. Osobiście preferuję suszone kwiaty w całości. Proszek się nie rozpuszcza, trudniej go odcedzić i tak przygotowany napój hibiskusowy może być mętny.

O właściwościach zdrowotnych hibiskusa i przeciwwskazaniach przeczytasz tutaj

Jak przygotować karkade?

Składniki

  • 1/3 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 1 laska cynamonu (można pominąć)
  • 1 litr wody
  • miód, cukier, stewia – ilość zależnie od preferencji

Wykonanie

Gotujemy wodę, wrzucamy kwiaty hibiskusa i laskę cynamonu, zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy hibiskus i cynamon, dodajemy miód. Karkade podajemy mocno schłodzone.

Inne przepisy na karkade

Ile pań domu, tyle wariacji na temat tego hibiskusowego napoju. Moja pół-egipska teściowa gotuje suszone kwiaty hibiskusa przez około 10 minut i bardzo mocno je słodzi, a następnie pozostawia przez kilka godzin, a nawet całą noc, zanim odcedzi. Otrzymuje w ten sposób karkade w formie koncentratu, który trzyma w lodówce i którego odrobinę wystarczy zalać wodą, by otrzymać gotowy do wypicia napój.

Sposób przygotowania karkade zależy przede wszystkim od preferencji smakowych – druga wersja jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna, jednak moim zdaniem mniej smaczna.