przepis na karkade
Od kuchni

Karkade – przepis na egipski napój hibiskusowy

Karkade pachnie Egiptem. To właśnie w restauracji przy jednej z zatłoczonych ulic Kairu po raz pierwszy spróbowałam tego przepysznego napoju. Słodki, a równocześnie orzeźwiający. Stał się jednym z moich ulubionych i do domu wróciłam z całą torbą suszonych kwiatów hibiskusa. 

Karkade to idealny napój na lato, świetna alternatywa dla lemoniady i mrożonej herbaty, a jego przygotowanie jest banalnie proste. 

Składniki

1/3 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
1 laska cynamonu
1 litr wody
3 łyżki miodu, ilość zależnie od preferencji

Wykonanie

Gotujemy wodę, wrzucamy kwiaty hibiskusa i laskę cynamonu, zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy hibiskus i cynamon, dodajemy miód. Karkade podajemy mocno schłodzone.