Co zjeść w Egipcie
Egipt

10 egipskich potraw, których musisz spróbować

Jeśli wybierasz się na wakacje do kraju faraonów, z pewnością zastanawiasz się co zjeść w Egipcie. Koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem, by wiedzieć, czego spodziewać się po kuchni egipskiej i jakich potraw warto spróbować.

Miej na uwadze, że kuchnia egipska znacząco różni się od tej, która jest nam znana. Jest ciężka, a wiele potraw przygotowywanych jest nie szczędząc oleju. Tradycyjne egipskie słodycze są skąpane w cukrowym syropie, a śniadania przypominają nasz lunch.

Na skróty – lista potraw, których warto spróbować w Egipcie

  1. Ful medames
  2. Tamija lub falafel
  3. Hawawshi lub baladi
  4. Shawarma
  5. Koshari
  6. Kofta
  7. Mulukhiyah
  8. Feteer meshaltet
  9. Mahshi
  10. Basila
Co zjeść w Egipcie

Egipski street food – Ful medames

Przepis na bób suszony
Co zjeść w Egipcie – ful medames

Jedna z najpopularniejszych przekąsek w Egipcie to ful medames, który pokochają fani bobu. Ful to właśnie ugotowany suszony bób z czosnkiem, cebulą i dodatkiem oliwy z oliwek. Serwowany zarówno na talerzu, z jajkami, warzywami i chlebem pita, jak również jako kanapka.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska
  • opcja budżetowa

Sprawdź także przepis na ful medames w sudańskim wydaniu

Egipski street food – tamija lub falafel

Przepis na falafel
Co zjeść w Egipcie – falafel

Tamija i falafel to nazwy tej samej potrawy, czyli kotlecików z ciecierzycy.

Jeśli znacie falafel, kuchnia egipska zdecydowanie Was zaskoczy. Jego tradycyjna wersja przygotowywana jest z suszonego bobu. Dostaniecie go głównie w egipskich restauracjach, a syryjskie, sudańskie czy libańskie będą serwowały wersję bazującą na ciecierzycy. Zawsze warto dopytać, która wersja jest dostępna.

Smażone w głębokim oleju kotleciki to danie kojarzące nam się raczej z lunchem lub kolacją, jednak w Egipcie jadane także na śniadanie.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska
  • opcja budżetowa

Zobacz także przepis na domowy falafel

Egipski street food – Hawawshi lub baladi

Co zjeść w Egipcie
Co zjeść w Egipcie – hawawshi

Przekąska w formie kanapki z chleba pita wypełnionej mieloną wołowiną, przyprawami, cebulą, czosnkiem i ostrą papryką ze świeżą natką pietruszki. W Kairze funkcjonuje pod nazwą hawawsi, a w okolicy Alexandrii bywa nazywane baladi.

Egipski street food – Shawarma

Co zjeść w Egipcie
Co zjeść w Egipcie – shawarma

Shawarma (czyt. szawarma) to kebab w egipskiej odsłonie. Cienki placek wypełniony jagnięciną lub kurczakiem z dodatkiem warzyw, sosu i pietruszki. Zazwyczaj serwowana na wynos w budkach przy ulicach.

Koshari, czyli żydowska nuta w egipskiej kuchni

Co zjeść w Egipcie
Kuchnia egipska – koshari

Nazwa koshari (czyt. koszari) pochodzi bezpośrednio od słowa koszerny. To jedno z najbardziej popularnych dań kuchni egipskiej. Stanowi mieszankę ryżu, makaronu, brązowej soczewicy i ciecierzycy połączonych z ostrym sosem pomidorowym i smażoną cebulą.

Koshari można dostać w niemal każdej egipskiej restauracji. Ciekawostką jest to, że istnieją miejsca specjalizujące się w serwowaniu jedynie tej potrawy.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska
  • opcja budżetowa

Mięsna Kofta

Co zjeść w Egipcie
Kuchnia egipska – kofta

Grillowana w ogniu jagnięcina w kawałkach z mielonym mięsem nadzianym na metalowy szpikulec. Bardzo popularne danie, które zazwyczaj jedzone jest z sałatką i chlebem.

Egipska zupa Mulukhiyah

Kuchnia egipska – mulukhiyah

Mulukhiyah (czyt. molohija) to popularna w regionie zupa o specyficznej konsystencji, której podstawowym składnikiem są liście juty warzywnej. Trochę jak z rosołem – każda osoba przygotowuje to danie nieco inaczej.

Zieleń i liście mogą wprowadzać w błąd, bo często nie jest to danie wegańskie. Mulukhiyah zazwyczaj przygotowywana jest na bazie bulionu z kurczaka lub wołowiny.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska

Feteer meshaltet

Co zjeść w Egipcie – feteer meshaltetto

Feteer meshaltet to warstwy ciasta przekładane ghee, czyli masłem klarowanym. Może być serwowane na słodko, z miodem, z serem lub w opcji mięsnej. Szczególnie ciekawa jest opcja z serem, który jest nieco inny w smaku od tych, które są nam znane.

  • możliwa opcja wegetariańska

Mahshi

Kuchnia egipska – mashi

Mahshi (czyt. maszi) to pieczone warzywa (cukinia, papryka, bakłażany) lub liście winogron wypełnione farszem. Farsz składa się z ryżu i zazwyczaj mięsa mielonego doprawionych przyprawami, kolendrą i natką pietruszki. Coraz częściej pojawiają się opcje bezmięsne.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska

Gulasz Basila

Co zjeść w Egipcie
Co zjeść w Egipcie – gulasz basila

Basila, czyli gulasz z groszkiem i marchewką w sosie pomidorowym. Najczęściej przygotowywany z wołowiną, jednak w okresie, gdy koptyjscy chrześcijanie poszczą, przygotowują go oni także w wersji wegańskiej. Zazwyczaj serwowany z ryżem.

  • możliwa opcja wegetariańska/wegańska