Przepis na falafel
Od kuchni

Falafel, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Szukasz idealnego przepisu na falafel? Jesteś we właściwym miejscu! Poprowadzę Cię krok po kroku przez proces przygotowania falafeli idealnych i upewniając się, że pracy nie będzie zbyt dużo. Nic tak nie drażni mnie w gotowaniu, jak bałagan i marnowanie czasu, więc w tym przepisie na falafel wszystko jest maksymalnie uproszczone i maksymalnie autentyczne.

Chyba nie ma drugiej takiej rzeczy w kuchni bliskowschodniej, która smakowałaby mi równie bardzo, jak falafel. Pyszne, sycące, a równocześnie lekkie kotleciki z ciecierzycy są idealnym dopełnieniem lunchu, choć np. w Egipcie jada się je także na śniadanie. Co ciekawe, w Egipcie falafel to nie zawsze kotleciki z ciecierzycy, bo powszechną wersją są również te wykonane z bobu.

Przepis na falafel, którym się tutaj z Wami dzielę, to przede wszystkim zasługa mojego męża, rodowitego Araba. Z różnic kulturowych najbardziej znaczące są dla nas różne upodobania w kwestii jedzenia. Bywa, że do kuchni arabskiej podchodzę z rezerwą, jednak falafele pokochałam od pierwszego wejrzenia. Od kilku lat przygotowuję je regularnie, tak manewrując dodatkami i przyprawami, by jak najbardziej przypominały wersję, którą mój mąż pamięta z domu.

Jeżeli chcesz na chwilę przenieść się w arabskie klimaty, koniecznie przygotuj falafel z poniższego przepisu. Do kompletu upiecz chlebek pita, na który genialny przepis znajdziesz na blogu Lady Kitchen, a do tego dodaj klasyczny sos z tahini lub jogurtowy sos z tahini. Gwarantuję, że taka konfiguracja często będzie gościła na Twoim stole.

Przepis na falafel

Przepis na falafel – porady

  • Do przygotowania falafeli używamy tylko i wyłącznie suchej ciecierzycy, którą namaczamy, ale nie gotujemy. Ta z puszki czy słoika jest już ugotowana i się nie nadaje. Przetestowałam – takie falafele rozpadają się podczas smażenia.
  • Niektóre przepisy na falafel zalecają moczenie ciecierzycy z dodatkiem sody oczyszczonej. Nie ma to jednak większego wpływu na cały proces, a nadaje ciecierzycy nieprzyjemny zapach.
  • Ciecierzycę moczymy przez min. 8 godzin w zimnej wodzie, upewniając się, że naczynie jest dostatecznie duże, gdyż zwiększy ona objętość nawet dwukrotnie.
  • Niektóre przepisy na falafel zalecają dodanie proszku do pieczenia. Przetestowałam i nie odczułam żadnej różnicy. Postawmy na minimum składników.
  • Jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją spokojnie pominąć.
  • Świeżą natkę pietruszki możesz zastąpić suszoną.
  • Zanim zaczniemy formować kotleciki ze zblendowanej masy, dobrze jest ją odstawić do lodówki na min. godzinę – będą bardziej zwarte, nie będą się rozpadały.
  • Jeżeli masz problem z utrzymaniem zwartej kulki, możesz obtoczyć je w odrobinie mąki.
  • Falafele świetnie się mrożą. Zawsze przygotowuję dużą porcję z 1 kg ciecierzycy, formuję masę w kuleczki, które mrożę w takiej właśnie formie. Nie ma potrzeby ich rozmrażać przed smażeniem – wrzucamy bezpośrednio na głęboki olej.
  • Falafele tradycyjnie smaży się na głębokim oleju, jednak można także upiec je w piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach aż do uzyskania niemal brązowego koloru. Jeżeli masz oliwę w spreju, dobrze jest spryskać kotleciki przed pieczeniem. Nie czarujmy się jednak – pieczone nie są tak smaczne, jak smażone.
  • Jeżeli planujesz smażyć falafele na patelni, uformuj lekko spłaszczone kulki. Jak największa powierzchnia kotlecika powinna być w oleju. Idealnie okrągłe kulki najlepiej sprawdzają się do smażenia w głębokim oleju.
  • Jeżeli nie masz blendera, sprawdzi się również maszynka do mięsa.

Przepis na falafel – składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 średniej wielkości cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (jeśli nie lubisz, możesz pominąć)
  • 1/2 pęczka kolendry (jeśli nie lubisz, możesz pominąć)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 5 łyżek sezamu

Przepis na falafel – wykonanie

  1. Suchą ciecierzycę wsyp do naczynia i zalej wodą. Miej na uwadze, że ciecierzyca zwiększy objętość nawet dwukrotnie, więc upewnij się, że naczynie jest odpowiednio duże.
  2. Odstaw do namoczenia na min. 8 godzin, idealnie na całą noc.
  3. Odcedź ciecierzycę i przełóż ją do naczynia, w którym będziesz blendować
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozostałe składniki i przyprawy
  5. Blenduj przez kilka – kilkanaście minut. Falafel nie musi być idealnie zblendowany, mogą pozostać większe kawałki.
  6. Całość odstaw na min. godzinę do lodówki – łatwiej formuje się kulki z zimnej masy.
  7. Uformuj w dłoniach kulki lub lekko spłaszczone kulki.
  8. Smaż, najlepiej w głębokim oleju, aż do uzyskania lekko brązowego koloru