Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cynamonem imbirem i anyżem
Co przepis na rozgrzewającą herbatę robi na blogu, którego akcja rozgrywa się na Saharze? Największy mit, jaki możecie usłyszeć na temat Afryki, dotyczy ciepła przez cały rok. Podobno zimy są przyjemne, temperatura idealna i można swobodnie chodzić w bluzkach z krótkim rękawkiem. Faktycznie tak to brzmi, gdy porównamy zimy afrykańskie do polskich.
Pamiętam moją pierwszą zimę w Tunisie, gdy przyleciałam w odwiedziny na tydzień. W Polsce było akurat -10, a w Tunezji +18 i świeciło piękne słońce. Nie mogłam się nadziwić, widząc kobiety w puchowych kurtkach i zimowych butach, mężczyzn w szalikach i rękawiczkach. W tym samym czasie spacerowałam w japonkach i zastanawiałam się, skąd zaskoczone spojrzenia innych.
Zupełnie inaczej wspominam swoją drugą zimę w Tunezji, gdy już się tam przeprowadziłam. Dla ciała przyzwyczajonego do 40-stopniowych upałów, spadek do 15 stopni był niemal równoznaczny z mrozem. A w Tunisie mieliśmy centralne ogrzewanie.
Sahara jest inna. W nocy temperatury spadają do 5 stopni, a w ciągu dnia sięgają maksymalnie 15-18. O ogrzewaniu można zapomnieć, jest jedynie klimatyzacja. Zimowe deszcze i wiatr znad oceanu sprawiają, że zawinięta w koc siedzę w łóżku i wzdrygam się na myśl o wyjściu do kuchni. Wtedy z odsieczą przychodzi rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cynamonem imbirem i anyżem. Idealna na afrykańskie chłody, a do tego bajecznie pachnie i cudownie smakuje.
Przepis na rozgrzewającą herbatę z pomarańczą, cynamonem, imbirem i anyżem
Przygotowuję większą ilość w dzbanku z podgrzewaczem, jednak jeżeli macie ochotę jedynie na mniejszą filiżankę, wystarczy odpowiednio zmniejszyć ilość poszczególnych składników.
Potrzebujemy:
1 litr wody
2 łyżki dowolnej sypkiej herbaty
2 pomarańcze
1 laska cynamonu
4 gwiazdki anyżu
nieduży korzeń imbiru
miód lub inne słodzidło do smaku
Wykonanie:
Herbatę wsypujemy do zaparzacza, wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy do zaparzenia na minimum 3 minuty, zależnie od tego, jak mocną herbatę chcemy uzyskać. Po tym czasie wyjmujemy zaparzacz.
Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy do dzbanka. Drugą pomarańczę dokładnie szorujemy i pokrojoną na plasterki dodajemy do herbaty. Dokładnie myjemy imbir, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (wystarczy około 1,5-2 cm korzenia. Dodajemy anyż i cynamon, słodzimy do smaku.
Nasza rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cynamonem imbirem i anyżem jest gotowa! A skoro jest zimno, bez wyrzutów sumienia wracamy do łóżka, sięgamy po ulubioną książkę i zagłębiamy się w lekturze, rozkoszując się smakiem gorącego, aromatycznego napoju