sos z tahini
Od kuchni

Sos z tahini – arabski sos z pasty sezamowej

Sos z tahini, czyli egzotycznie brzmiąca nazwa sosu przygotowywanego na bazie pasty sezamowej jest fantastycznym dodatkiem do sałatek, idealnie pasuje do kanapek i dań mięsnych, świetnie sprawdza się jako dressing do warzyw. 

Ten niezwykle popularny w krajach Lewantu i w Egipcie sos, u mnie w domu zazwyczaj stanowi uzupełnienie kanapek z falafelem. Banalnie prosty w przygotowaniu sos z tahini ma wyjątkowy smak – intensywnie sezamowy, lekko orzechowy. Pamiętajcie jednak, że zależnie od tahini, którą wykorzystacie jako bazę, efekt finalny może znacząco się różnić. Ta domowa, zależnie od stopnia podprażenia sezamu, ma znacznie intensywniejszy aromat niż gotowa, kupiona w sklepie.

Przepis na domową pastę sezamową tahini znajdziesz tutaj.

Składniki na sos z tahini

4 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta soli
odrobina natki pietruszki (najlepiej świeżej, chociaż zdarza mi się używać suszonej)
Kilka łyżek przegotowanej wody

Wykonanie

Łączymy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, kumin i sól – sos nabierze konsystencji gęstej pasty. Dodajemy wodę, łyżka po łyżce, zależnie od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać (zazwyczaj dodaję około 4-6 łyżek). Dodajemy natkę pietruszki i mamy gotowy sos z tahini.



Jakkolwiek nie lubię sobie dodawać więcej pracy, w tym brudzić większej liczby naczyń/urządzeń, to jednak najczęściej przygotowuję sos z pasty sezamowej przy użyciu blendera ręcznego – czosnek i pietruszka idealnie łączą się z całością, tworząc idealnie kremową konsystencję.