Sos z tahini
Od kuchni

Sos z tahini – arabski sos z pasty sezamowej

Dziś dzielę się z Wami przepisem na autentyczny sos z tahini. To wersja podstawowa, klasyczna – dokładnie taka, jaką znajdziecie w krajach Lewantu czy w Egipcie jako dodatek do kanapek, czy jedną z przystawek na bogato zastawionym stole. Co wyróżnia ten sos? Przede wszystkim prostota. Zaledwie kilka składników, które zawsze znajdziecie w kuchni.

Składniki na sos z tahini

  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
  • odrobina natki pietruszki (najlepiej świeżej, chociaż zdarza mi się używać suszonej)
  • Kilka łyżek zimnej wody

Dopasuj ilość i proporcje do swoich potrzeb – zwykle przygotowuję tyle sosu z tahini, ile potrzebuję w danym momencie. Jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę i fantastycznie jest mieć świeży.

Zanim zaczniesz, czyli co warto mieć na uwadze przygotowując sos z tahini

Zwróć uwagę na jakość i rodzaj tahini. To jaką pastę wykorzystujesz do przygotowania sosu z tahini, ma ogromne znaczenie. Domowa jest znacznie bardziej aromatyczna i smak sosu będzie o wiele bogatszy. Z kolei korzystając z gotowej, kupionej w sklepie tahini uzyskasz delikatniejszy smak.

Zamarynuj czosnek w soku z cytryny przez 10 minut. Chwila oczekiwania, która jest tego warta. W ten sposób sok cytrynowy nasyci się delikatnym aromatem czosnku, a czosnek sam w sobie pozostanie łagodniejszy w smaku. Jeśli się spieszysz, możesz odpuścić ten krok i nadal będzie pysznie!

Postaw na zimną wodę. Jeśli masz wodę z lodówki, będzie idealna. Świetnie łączy się z pozostałymi składnikami, gwarantując kremową konsystencję sosu z tahini.

Doprawiaj do smaku. Ostatecznie sos z tahini ma smakować właśnie Tobie, jeśli więc czujesz, że tak przypadnie Ci bardziej do gustu. Baw się proporcjami, dodając mniej lub więcej dodatków.

Baw się smakami. Tradycyjny sos z tahini nie jest Twoją jedyną opcją. Może zaciekawi Cię także sos z dodatkiem jogurtu?

Przygotowanie sosu z tahini

  • Łączymy pastę tahini z pozostałymi składnikami.
  • Można po prostu mieszać łyżką, choć osobiście najczęściej przygotowuję sos z pasty sezamowej przy użyciu blendera ręcznego – czosnek i pietruszka idealnie łączą się z całością, tworząc idealnie kremową konsystencję.
  • Dodajemy wodę, łyżka po łyżce, zależnie od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać (zazwyczaj dodaję około 4-6 łyżek).

Jak podawać sos z tahini?

  • Dodatek do kanapek z falafelem
  • Dodatek do shawarmy lub po prostu kanapki z kurczakiem
  • Dressing do sałatek (po dodaniu nieco większej ilości wody i oliwy, dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji)
  • Dip do warzyw – tak świeżych, jak i grillowanych