Tunezyjska harissa – pasta z papryczek chilli
Pierwszą rzeczą, która przychodzi mi na myśl, gdy mowa o kuchni krajów Afryki Północnej, jest harissa. Niezwykle ostra pasta z papryczek chili, której sam zapach wystarcza, by łzy napłynęły do oczu.
Przepisów na harissę jest niezliczona ilość. W każdym kraju, w każdym regionie, każda kucharka przygotuje ją nieco inaczej, a czasami zupełnie inaczej. Poniżej znajdziecie przepis na domową pastę harissa w wydaniu tunezyjskim.
Składniki:
16 suszonych czerwonych papryczek chili
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
1/3 łyżeczki nasion kminku
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Papryczki oczyszczamy z pestek i ogonków, wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą – zostawiamy na pół godziny.
W międzyczasie rozgrzewamy suchą patelnię i przez kilka minut prażymy nasiona kuminu, kolendry i kminku, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Dokładnie odsączamy chili i wraz z pozostałymi składnikami blendujemy na gładką masę.
Przechowywanie
Przechowywać można do około miesiąca, w szczelnie zamkniętym, wyparzonym pojemniku, wierzch zalać oliwą z oliwek.