Przepis na baba ghanoush
Od kuchni

Przepis na baba ghanoush

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana…

…z dodatkiem tahini! Ta nazwa bywa kontrowersyjna, bo w niektórych regionach, przede wszystkim w Zatoce Perskiej, taka pasta nazywana jest mouttabal, a nazwą “baba ghanoush” określa się pastę z samego bakłażana, bez dodatku tahini.

Różne nazwy, ta sama pasta

Bez względu na nazewnictwo, pasta z bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej to fantastyczne, niezwykle aromatyczne i ciekawe połączenie.

Baba ghanoush to przystawka oryginalnie pochodząca z Lewantu, a popularna także części Afryki Północnej. Przepisów na baba ghanoush istnieją dziesiątki. W każdym regionie, każda pani domu przygotowuje go nieco inaczej, nadając mu nieco innego smaku. Popatrzcie na przepis, którym podzieliła się Ola z Polish Egyptian Travels – podstawowe składniki takie same, ale ilości i sposób przygotowania nieco inne.

Idealny baba ghanoush

Wypróbowałam kilka wersji przepisów na baba ghanous, prosząc o nie sąsiadki, znajome, szwagierkę i teściową. W trakcie odkryłam jednak, że to trochę jak proszenie o przepis na rosół – w najlepszym razie dostaniemy listę składników, z których wszystko przygotowywane jest „na oko” i nikt nie potrafił podać konkretnych ilości.

Z czasem udało się wypracować proporcje, które dają fantastyczny smak. Nauczyłam się także bawić zarówno proporcjami, jak i dodatkami, zależnie od tego, jaki efekt chcę osiągnąć.

Potraktujcie podane poniżej ilości orientacyjnie – wiele zależy, chociażby od wielkości bakłażanów. Próbujcie, doprawiajcie i dopasowujcie do własnych upodobań. To bardzo wdzięczna przystawka, którą z łatwością można modyfikować.

Baba ghanoush to fantastyczna pasta do pieczywa lub dip do warzyw, który znika w mgnieniu oka. Świetnie smakuje z chlebkiem pita, ze zwyczajną bagietką, czy z krakersami.

Przepis na baba ghanoush jest niezwykle prosty, samo przygotowanie pasty zajmuje zaledwie kilka chwil.

Składniki

Przepis na baba ghanoush
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • ok. 5 łyżek pasty tahini*
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • odrobina natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu

*Jeżeli wolisz mniej intensywny smak bakłażana, możesz dodać tahini w ilości 1:1 w stosunku do ilości miąższu bakłażana

UWAGA! Domowa pasta tahini jest znacznie bardziej aromatyczna niż ta dostępna w sklepach. Domowej dodajemy o połowę mniej.

Przygotowanie baba ghanoush

  • Bakłażany owijamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
  • Gotowe bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Gotowe, czyli miękkie (można sprawdzić przyciskając np. łyżką – ma się wręcz zapadać)
  • Odwijamy z folii i odstawiamy do przestygnięcia
  • Obieramy ze skórki
  • Blendujemy wszystkie składniki i cieszymy się przepysznym baba ghanoush!
Przepis na baba ghanoush

Wskazówki

  • Bakłażany blendujemy w całości lub usuwamy pestki. Pestki nadają baba ghanoush lekko gorzkawy posmak, chociaż niektórzy twierdzą, że na tym polega jego urok
  • Nie trzeba korzystać z blendera. Można także rozgnieść bakłażana widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać. Często tak właśnie podaje się baba ghanoush, chociaż pasta nie jest wtedy tak kremowa

Jak urozmaicić przepis na baba ghanoush?

  • W Sudanie tahina zastępowana bywa masłem orzechowym
  • Baba ghanoush świetnie wygląda i fantastycznie smakuje, gdy pastę posypiemy owocami granatu
  • Można dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sparzoną wrzątkiem
  • Świetnie smakuje z dodatkiem czarnych oliwek lub z drobno pokrojonym pomidorem
  • Dla bardziej kremowej konsystencji można dodać łyżkę jogurtu naturalnego
  • Podobnie jak w przypadku hummusu, pastę możemy posypać słodką papryką