Baba ghanoush
Od kuchni

Przepis na baba ghanoush

Baba ghanoush to kolejny orientalny przysmak, którym chciałam się z Wami podzielić

Baba ghanoush lub baba ganoush to, innymi słowy, pasta z bakłażana – przystawka oryginalnie pochodząca z Lewantu, a popularna także części Afryki północnej Przepisów istnieją dziesiątki. W każdym rejonie, każda pani domu przygotowuje go nieco inaczej, nadając mu nieco innego smaku. Popatrzcie na przepis, którym podzieliła się Ola z Polish Egyptian Travels – podstawowe składniki takie same, ale ilości i sposób przygotowania nieco inne.

Wypróbowałam kilka wersji, prosząc o sprawdzone przepisy sąsiadki, znajome, szwagierkę i teściową. W trakcie odkryłam jednak, że to trochę jak proszenie o przepis na rosół – w najlepszym razie dostaniemy listę składników, z których wszystko przygotowywane jest „na oko” i nikt nie potrafił podać konkretnych ilości. Z czasem udało się wypracować proporcje, które dają fantastyczny smak. Potraktujcie jednak podane ilości orientacyjnie – wiele zależy, chociażby od wielkości bakłażanów. Przepis na baba ghanoush jest niezwykle prosty, samo przygotowanie pasty zajmuje zaledwie kilka chwil.

Tahini, stanowiącą jeden z dodatków, można kupić w sklepach z orientalną żywnością, w sklepach online bądź przygotować samodzielnie, korzystając z przepisu na domową pastę sezamową tahini.

Baba ghanoush to fantastyczna pasta do pieczywa lub dip do warzyw, który znika w mgnieniu oka.

Baba ghanoush

Składniki

3 średniej wielkości bakłażany
ok. 5 łyżek pasty tahini (ilość 1:1 w stosunku do ilości miąższu z bakłażanów)
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu
odrobina natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu

Przygotowanie

Bakłażany owijamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po tym czasie odwijamy z folii i odstawiamy. Po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki. Dobrze jest też usunąć pestki, nawet jeżeli mamy wrażenie, że pozbywamy się większej części miąższu, w przeciwnym razie pasta będzie miała gorzkawy posmak.

Miksujemy wszystkie składniki i cieszymy się przepysznym baba ghanoush!

Wariacje na temat baba ghanoush
  • W Sudanie tahina zastępowana bywa masłem orzechowym
  • Można dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sparzoną wrzątkiem
  • Świetnie smakuje z dodatkiem czarnych oliwek lub z drobno pokrojonym pomidorem
  • Dla bardziej kremowej konsystencji można dodać łyżkę jogurtu naturalnego
  • Można posypać słodką papryką