pasta tahini
Od kuchni

Tahini – przepis na domową pastę sezamową

Tahini, tahena, tahina czy też po prostu pasta sezamowa to nieodzowny element wielu dań w kuchni bliskowschodniej

To właśnie tahini nadaje hummusowi kremowy smak, czy łagodzi posmak bakłażana w baba ghanoush. Pasta sezamowa to także wyśmienity dodatek do sałatek, jak również baza do sosów. Jej zastosowania ogranicza jedynie nasza kreatywność.

Tahina dostępna jest zazwyczaj w sklepach z orientalną żywnością, można też kupić online. W krajach arabskich znajdziemy ją na półkach praktycznie każdego sklepu. Zazwyczaj staram się ułatwiać sobie życie i jeżeli mogę coś kupić, to wolę sobie oszczędzić późniejszego sprzątania, jednak przygotowanie domowej wersji jest prostsze, niż moglibyście przypuszczać. Często, gdy akurat nie mam tahini w domu, a mam akurat ochotę na przyrządzenie dania z jej wykorzystaniem, sięgam po ten przepis.

Zwróćcie uwagę na sezam, który wybieracie

W sklepach najczęściej dostępny jest sezam łuskany, rzadziej niełuskany. Różnią się one kolorem – pierwszy jest jaśniejszy, a także smakiem – sezam niełuskany jest nieco bardziej gorzki. Do przygotowania tahini sezam łuskany będzie zdecydowanie lepszym wyborem.

Przepis na tahini

Składniki:

1 szklanka sezamu
ok. 4 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron (można wykorzystać też jakikolwiek inny, trzeba mieć jednak na uwadze, że wpłynie on na smak pasty)

Przygotowanie:

Na suchą i rozgrzaną patelnię partiami wysypujemy sezam. Prażymy do uzyskania lekko złotego koloru, w międzyczasie mieszając, aby ziarna się nie przypaliły. Brązowy sezam będzie gorzki i nie nadaje się do tahini.

Uprażony sezam przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Może to trwać kilka, a nawet kilkanaście minut, im dłużej, tym bardziej kremowa, jednolita konsystencja.

Przechowywanie:

Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca. Z czasem olej może się oddzielić od pasty i zebrać na wierzchu, wtedy wystarczy wymieszać, nie ma to wpływu na smak czy jakość. Chociaż powiedzmy sobie szczerze –  tahini to tak fantastyczny dodatek, że wykorzystacie ją od ręki 😉