przepis na hummus
Od kuchni

Hummus – przepis na bliskowschodnią pastę z ciecierzycy

Na początku nie lubiłam hummusu. Wydawał mi się mdły i pozbawiony wyrazu – to wszystko dlatego, że niełatwo znaleźć restaurację, w której można dostać naprawdę dobry hummus. Nijaka, bezsmakowa pasta, której nie chciałam spróbować już nigdy więcej. Do czasu, aż przeprowadziłam się do Afryki i poczułam ten delikatny, ale wyrazisty zapach ciecierzycy, sezamu i kuminu. Postanowiłam dać drugą szansę tej bliskowschodniej przekąsce i nie żałuję. Znalazłam swój ulubiony przepis na hummus i teraz gości on na moim stole regularnie.

Składniki:

200 g suchej ciecierzycy lub w zalewie (u mnie słoik około 500 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej*
200 g pasty sezamowej tahini**
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu lub mieszanki siedmiu przypraw libańskich
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek, lub więcej, zależnie od preferencji
odrobina papryki słodkiej lub ostrej, zależnie od preferencji

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin do namoczenia. Po namoczeniu przepłukujemy, ponownie zalewamy sporą ilością wody i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny). Ciecierzyca z puszki/słoika nie wymaga namaczania i gotowania.

Do blendera wsypujemy odsączoną ciecierzycę, tahini, czosnek, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej pasty. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty, dodajemy stopniowo wodę, w której gotowała się ciecierzyca lub zalewę.

Posypujemy papryką i polewamy oliwą z oliwek.

Tak przygotowany hummus można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

*opcjonalnie, jeśli używamy ciecierzycy suchej.
**jeżeli używasz domowej pasty tahini, która jest znacznie bardziej aromatyczna niż wersja gotowa, zmniejsz ilość o połowę