Etiopska przyprawa Berbere
O kuchni etiopskiej wiedziałam niewiele, dopóki nie poznałam Marthy, uchodźczyni z Erytrei, dla której Etiopia była niegdyś domem. Podczas naszych spotkań na Saharze, gdzie pełno było śmiechu i łez, łatwo wyczuwało się też tęsknotę za domem. Taką prawdziwą i bolesną, bo to tęsknota za domem, który przestał istnieć, który nigdy nie wróci.
Martha zdawała się przywoływać wspomnienia ze swojej ojczyzny, poprzez gotowanie. Jej salon wypełniał zapach świeżo palonej etiopskiej kawy, a półki w kuchni uginały się od przypraw. Zaintrygowała mnie szczególnie jedna, o nazwie Berbere. Byłam przekonana, że to kolejny dodatek do potraw, pochodzący z Afryki Północnej. Jjednak jak się okazało, Berbere to tradycyjna, etiopska przyprawa.
Przyprawa Berbere świetnie współgra z mięsem, kurczakiem, a także wydobywa niepowtarzalny smak z warzyw i dodaje głębi zupom.
Jak zwykle w przypadku przypraw bywa, każdy mix będzie się różnił i nie ma jednego, uniwersalnego przepisu. Nie wszystkie składniki są też wszędzie równie łatwo dostępne. W Etiopii do przyprawy Berbere dodaje się często np. ajwan, który u nas nie jest tak popularny.
Przepis na etiopską przyprawę Berbere
Składniki:
Wszystkie poniższe przyprawy powinny być w wersji mielonej.
5 łyżek słodkiej papryki
2 łyżki kolendry
1 łyżka kuminu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kardamonu
1/3 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mieszamy przyprawy i przesypujemy do szczelnego pojemnika.