Pieczona ciecierzyca przepis
Od kuchni

Pieczona ciecierzyca – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Masz czasami ochotę na coś słonego i pysznego? Czipsy? Orzeszki? Paluszki? Jeżeli z jakichkolwiek powodów te opcje u Ciebie odpadają lub po prostu szukasz nowego pomysłu na pyszną przekąskę, koniecznie spróbuj pieczonej ciecierzycy.

Ciecierzyca jest fantastycznym produktem. Możemy z niej przyrządzić hummus (w końcu po arabsku hummus to nic innego, jak właśnie ciecierzyca), falafel, wykorzystać ją jako dodatek do mięs czy sałatek. O tym, że pieczona ciecierzyca może być genialną alternatywą dla słonych przekąsek, dowiedziałam się, gdy moja szwagierka w Egipcie przygotowała ją dla złaknionych czipsów dzieciaków. Czy smakuje identycznie? Zdecydowanie nie, jednak zdradzę Wam tajemnicę jak sprawić, by smakiem zbliżyła się do nich jak najbardziej.

To wyjątkowo wdzięczny przepis. Raz, że brak z nim ilości i wszystko zależy od ilości pieczonej ciecierzycy, jaką chcemy otrzymać oraz od intensywności smaku, jaki lubimy. Dwa, że możemy wykorzystać niemal dowolne przyprawy, jakie znajdziemy w domu. Świetna jest z czosnkiem oraz cebulą w proszku, jednak moja ulubiona wersja to ta z wędzoną papryką. Tak, koniecznie wędzoną – w smaku przypomina zdrowszą wersję moich ulubionych chrupek Cheetos!

Pieczona ciecierzyca z przyprawami – składniki

  • Ciecierzyca konserwowa lub sucha
  • sól (daję ok. 1 łyżeczkę na 1 słoik ciecierzycy – lubię słone!)
  • Oliwa z oliwek do obtoczenia (kilka łyżek)
  • Ulubione przyprawy – polecam wędzoną paprykę!

Pieczona ciecierzyca z przyprawami – wykonanie

  • Ciecierzyca sucha
  • Zalewamy wodą i pozostawiamy na min. 8 godzin, najlepiej całą noc, aż napęcznieje.
  • Odcedzamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż będzie miękka (nawet 2 godziny)
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (jeśli Wasz słabiej grzeje, podnieście temperaturę do 200)
  • Odcedzamy, wykładamy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie, na płasko.
  • Pieczemy ok. 40 minut

Ciecierzyca konserwowa (ze słoika lub puszki)

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (jeśli Wasz słabiej grzeje, podnieście temperaturę do 200)
  • Odcedzamy i opłukujemy ciecierzycę na sicie lub durszlaku
  • Przesypujemy ciecierzycę do miski, dodajemy oliwę, sól i przyprawy. Mieszamy, upewniając się, że zostanie w miarę dokładnie obtoczona.
  • Wykładamy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie, na płasko.
  • Pieczemy ok. 40 minut

Najlepsza na ciepło, chociaż nadal pyszna o wystygnięciu! Smacznego!