przepis na hummus
Od kuchni

Hummus idealny – kremowy, z tradycyjnego przepisu

Szukasz przepisu na hummus idealny? Poniżej podzielę się z Tobą moim – tym odkrywanym podczas podróży i mieszkania w krajach arabskich. Tym przepisem na hummus, który przygotowywałam wielokrotnie, aż w końcu mój mąż, rodowity Arab, stwierdził, że smakuje jak w domu.

Na początku nie lubiłam hummusu. Wydawał mi się mdły i pozbawiony wyrazu. Okazało się, że to wszystko dlatego, że niełatwo znaleźć restaurację, w której można dostać naprawdę dobry hummus. Nijaka, bezsmakowa pasta, której nie chciałam spróbować już nigdy więcej. Do czasu, aż przeprowadziłam się do Afryki i poczułam ten delikatny, ale wyrazisty zapach ciecierzycy, sezamu i kuminu.

Dziś kuchnia arabska gości, zaraz obok polskiej, na stałe w moim domu. Zakochałam się we wszelakich pastach. Zarówno tej z ciecierzycy – stąd też pomysł na przepis na hummus, którym się z Wami dzielę, jak i w innych. Na blogu znajdziecie także przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana, a także wyjątkową sudańską sałatkę Sulta alaswd, która przypomina raczej pastę. Wszystkie świetnie smakują z pieczywem, krakersami, a hummus jest idealnym dipem do warzyw.

Poniżej dzielę się z Wami moim przepisem na hummus idealny. Jest łatwy w wykonaniu, a składniki nie kosztują wiele. Jestem pewna, że już więcej nie spojrzycie na sklepowe gotowce.

Przepis na hummus

Przepis na hummus – tipy

  • Poniższe proporcje to te, które u mnie sprawdzają się najlepiej. Nie bój się jednak eksperymentować. Możesz spokojnie zmienić ilość ząbków czosnku, czy dodać więcej soku z cytryny
  • Ciecierzyca na hummus musi być ugotowana. Oznacza to, że suchą należy namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować. Ta z puszki lub słoika jest gotowa do blendowania.
  • Nie wylewaj wody, w której gotowała się ciecierzyca. Sprawdza się ona znacznie lepiej niż zwykła woda, gdy trzeba dodać w trakcie blendowania, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • W niektórych przepisach na hummus pojawia się informacja o tym, by dodać łyżeczkę sody oczyszczonej podczas namaczania ciecierzycy. Z mojego doświadczenia wynika, że nie jest to niezbędne, a nadaje ciecierzycy nieprzyjemnego zapachu.
  • Rodzaj i jakość tahiny mają znaczenie! W przypadku domowej pasty tahini wystarczą 1-2 łyżki. Te sklepowe są rozcieńczane olejem sezamowym i potrzeba ich znacznie więcej, by uzyskać podobny smak. Zdarzało mi się używać nawet w proporcjach 1:1 z ciecierzycą.
  • Tahinę można kupić w kuchniach świata, sklepach arabskich, a online w arabskie.pl
  • Owoce granatu sprawdzą się świetnie jako dekoracja i idealnie przełamią delikatny smak hummusu
  • Możesz odłożyć odrobinę ciecierzycy po ugotowaniu (lub gotowej ze słoika) i udekorować nią hummus
  • Hummus to po arabsku ciecierzyca! Mówimy więc hummus z burakami, a nie hummus z buraków – ciężko, żeby ciecierzyca była z buraków.

Przepis na hummus – składniki

  • 200 g suchej ciecierzycy lub 500 g w zalewie (słoik lub puszka)
  • 100 g pasty sezamowej tahiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu lub mieszanki siedmiu przypraw libańskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, lub więcej, zależnie od preferencji
  • odrobina papryki słodkiej lub ostrej do dekoracji
Przepis na hummus

Przepis na hummus – wykonanie

Jeżeli korzystasz z suchej ciecierzycy

  • Przesyp ciecierzycę do garnka i zalej zimną wodą. Upewnij się, że naczynie jest dostatecznie duże – ciecierzyca może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie.
  • Odstaw na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Może spokojnie postać dłużej, jednak najlepiej w lodówce.
  • Odlej wodę, w której moczyła się ciecierzyca i zalej ją świeżą
  • Gotuj przez 1,5-2 godziny, aż zmięknie
  • Odstaw do wystygnięcia (pozostaw ciecierzycę w wodzie, w której się gotowała)
  • Przełóż ciecierzycę do naczynia, w którym będziesz blendować hummus
  • Dodaj tahinę, czosnek, sok z cytryny, kumin i sól
  • Zblenduj całość. W miarę blendowania stopniowo dodawaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca, by nadać hummusowi kremowej konsystencji

Jeśli korzystasz z ciecierzycy w słoiku lub puszce

To mój ulubiony sposób – szybki, a różnica w smaku nie jest na tyle znacząca, by warto było sobie zawracać głowę namaczaniem i gotowaniem.

  • Ciecierzyca w zalewie jest już ugotowana, nie ma potrzeby nic dodatkowo z nią robić.
  • Przełóż całą zawartość słoika (wraz z zalewą) do naczynia, w którym będziesz blendować hummus
  • Dodaj tahinę, czosnek, sok z cytryny, kumin i sól
  • Zblenduj całość. Ze względu na zalewę, konsystencja powinna być idealna. Jeśli okaże się zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek zimnej wody

Jak podajemy hummus?

  • Przekładamy do jednej większej lub kilku mniejszych miseczek, żeby każda osoba miała swoją.
  • Posypujemy papryką i polewamy oliwą z oliwek
  • Podajemy z bagietką lub chlebkiem pita
  • Świetnie sprawdza się jako dip do warzyw