Sałatka z bakłażana
Od kuchni

Sulta alaswd, czyli sudańska sałatka z bakłażana z masłem orzechowym

Bakłażany to nigdy nie była moja bajka. Ich specyficzny smak nie zachęcał, brakowało mi też pomysłów na to, jak je przyrządzać. Okazuje się jednak, że świat arabski pełen jest przepisów na dania z bakłażana! Jednym z popularniejszych jest baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana. Dziś będzie trochę inaczej, bo przygotujemy sałatkę z bakłażana.

Tym razem zabieram Was do Sudanu – kuchnia tego kraju nie po raz pierwszy gości na blogu i spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem. Szczególną furorę robi dakwa, czyli sałatka z dodatkiem masła orzechowego, a także ful medames, czyi bób z białym serem i jajkiem.

Kuchnia Sudanu, jak chyba każdego mniej zamożnego regionu, cechuje się wyjątkową prostotą. Minimum składników, a jednak uzyskujemy wyjątkowy efekt. Dokładnie tak wygląda sytuacja z czarną sudańską sałatką z bakłażana.

Sałatka z bakłażana

Sałatka z bakłażana – składniki:

  • Duży bakłażan
  • Zielona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody (około)
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka kuminu (do kupienia np. tutaj)
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sałatka z bakłażana – przygotowanie:

  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Bakłażan obieramy ze skórki, odcinamy końcówkę i kroimy na plastry (ok. 0,5-1 cm)
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy bakłażana do uzyskania złoto-brązowego koloru, a paprykę aż zmięknie.
  • Usmażoną paprykę i bakłażana przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem
  • Wylewamy resztkę oliwy z patelni i przekładamy do niej rozgniecionego bakłażana z papryką.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, masło orzechowe, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu
  • Cały czas mieszając, dodajemy wodę, czosnek i przyprawy
  • Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty
Sałatka z bakłażana

Sulta alaswd – sposób podania

  • Tradycyjnie sudańską sałatkę z bakłażana przekłada się do miseczek i je się maczając w niej chlebek pita.
  • Świetnie sprawdzi się jako pasta na bagietkę.
  • Mniej tradycyjnie, ale idealnie komponuje się z pestkami granatu.