Jordańskie drożdżówki ze szpinakiem
Od kuchni

Fatayer Sabanekh, czyli jordańskie drożdżówki ze szpinakiem

Gdy mieszkałam w Saharze Zachodniej, moją sąsiadką była Jordanka. To cudownie miła kobieta, chociaż ciężko było nam złapać wspólny język. Nie dogadywałyśmy się jakoś szczególnie dobrze, bo różnice kulturowe były pomiędzy nami ogromne, jednak zawsze byłyśmy dla siebie uprzejme i raz na jakiś czas, kurtuazyjnie, zanosiłyśmy sobie wzajemnie coś, co właśnie upiekłyśmy lub ugotowałyśmy. Wiecie, może z dogadywaniem się nie szło nam najlepiej, ale jak ta kobiet potrafiła gotować! Każde danie i przekąska, które od niej dostawałam, były fenomenalne!

Z kuchni jordańskiej, czy raczej kuchni lewantyńskiej, bo podobnie gotuje się chociażby w Libanie, czy Palestynie, przypadły mi do gustu szczególnie trzy, bardzo proste do przygotowania rzeczy. Jako ogromna fanka drożdżówek i chlebów w każdej możliwej postaci, zakochałam się w Mankish Zaatar, czyli mini-pizzach z aromatyczną mieszanką zaatar i oliwą z oliwek, a także Sfiha, zwana też Lahm bi Ajeen, czyli mini-pizzach z mięsem mielonym. Do listy moich ulubionych jordańskich przysmaków dołączyły także trójkątne drożdżówki ze szpinakiem.

Jeśli nie lubicie szpinaku, witajcie w klubie – też nigdy nie przepadałam, ale w tym przepisie, dzięki kwaśnemu sumakowi, smakuje on zupełnie inaczej, niż mogliście dotychczas spróbować.

Jordańskie drożdżówki ze szpinakiem – składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka (może być także roślinne)
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (ok. 5 g)
  • 3 szklanki mąki (używam szklanek 250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek

Farsz:

  • 300 g świeżego szpinaku (ilość orientacyjna, może być też mrożony)
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sumaku (online do kupienia np. tutaj)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jordańskie drożdżówki ze szpinakiem – przygotowanie

Ciasto:

  • Podgrzej mleko, tak aby było lekko ciepłe, dodaj cukier i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
  • Dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 min, aż wyrosną.
  • Do miski dodaj przesianą mąkę oraz sól, następnie wlej wyrośnięte drożdże, dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj przez około 10 min – ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Uformuj kulę i umieść w misce posmarowanej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.

Farsz:

  • Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie dodaj wszystkie składniki. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula całkowicie zmięknie.

Pieczenie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  • Posmaruj wewnętrzną stronę dłoni oliwą, uderz ciasto pięścią i krótko wyrabiaj
  • Upewniając się, że cały czas masz naoliwione dłonie, uformuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego)
  • Rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości lub rozpłaszcz palcami – pamiętaj, że ciasto musi być pokryte oliwą, możesz więc posmarować nią wałek
  • Na środek każdego krążka nałóż łyżkę farszu
  • Złóż do środka ciasto z trzech brzegów – uformujesz w ten sposób trójkąty
  • Ułóż trójkąty na papierze do pieczenia, piecz przez około 15 minut – zależnie od piekarnika, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Jordańskie drożdżówki ze szpinakiem