Od kuchni

Zupa krem z soczewicy z warzywami

Zupa z soczewicy jest niezwykle popularna w krajach arabskich. Stanowi ona jedno z podstawowych dań, które każda szanująca się pani domu potrafi wykonać perfekcyjnie.

W mnie w domu gotowanie odbywa się zazwyczaj po “zachodniemu” – dominuje kuchnia włoska i polska ale czasami się lituję i postanawiam przygotować coś bliższego sercu męża. Zupa krem z soczewicy to jedno z tych dań typowych dla regionu, które wprost uwielbiam. Wersji jest bez liku i różnią się zależnie od kraju, a każda pani domu przygotowuje ją nieco inaczej. Zazwyczaj polegałam na wersjach restauracyjnych, ale jak się okazuje, przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

Miejcie na uwadze, że absolutnie nie jest to przepis na tradycyjną bliskowschodnią zupę, a raczej wariacja na jej temat, inspirowana kilkoma różnymi przepisami znalezionymi w internecie. Jeżeli lubicie paprykę, zdecydowanie Wam posmakuje, bo jej aromat jest tutaj mocno wyczuwalny.

Zupa krem z soczewicy

Z poniższego przepisu wyszedł mi pełen garnek (ok 2 litry), więc przy mniejszej liczbie osób możecie spokojnie podzielić składniki przez pół – szczególnie, że danie to, podawane zazwyczaj z chlebem, jest niezwykle sycące.


Przepis na zupę krem z soczewicy

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego (wersja dla leniwych – kostki rosołowe/warzywne)
2 szklanki zielonej soczewicy
2 małe cukinie (obrane)
2 czerwone papryki
1 marchewka (obrana)
4 pomidory
3 łyżki octu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól i pieprz
Cytryna – ile kto lubi

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę i marchewkę kroimy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z oliwą z oliwek i octem, posypujemy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na pół, posypujemy solą i pieprzem, układamy na blaszce, całość pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy bulion, dodajemy soczewicę i przecier pomidorowy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy upieczone warzywa z naczynia żaroodpornego, mieszamy. Gdy pomidory lekko przestygną, obieramy je ze skórki i również dodajemy do bulionu. Całość gotujemy przez około 10 min, po tym czasie blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i voilà – zupa gotowa 🙂

Podajemy z cytryną i z chlebem – jest tak gęsta, że łyżka okazała się zupełnie zbędna 😉

Smacznego!