Manakish za’atar – jordańskie mini-pizze z aromatycznymi przyprawami
Manakish zatar to bardzo popularny w krajach Lewantu chlebek z ziołową pastą. Serwowany najczęściej w postaci mini-pizzy, manakish zatar robi swoim wyjątkowym smakiem furorę zawsze, gdy podaję go gościom. Pełen ziaren sezamu, oliwy z oliwek i sumaku, który nadaje mu charakterystycznego, kwaskowatego posmaku, zatar jest niepowtarzalny.
Manakish zaatar jest niezwykle prosty w wykonaniu i świetnie sprawdzi się na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi, na którym chcemy zaserwować coś prostego i sycącego z nutą egzotyki.
Jeżeli zaintrygowała Cię kuchnia Lewantu, spróbuj też
Fatayer Sabanekh, czyli jordańskie drożdżówki ze szpinakiem
Sfiha – Lahm bi Ajeen, czyli mini-pizza z mięsem mielonym
Czym właściwie jest zatar?
Zatar, to zarówno nazwa zioła, jak i mieszaniny ziół i przypraw. Wykorzystuje się go jako przyprawę do mięs, czy sałatek, a nawet można dodać go do hummusu (przepis na hummus znajdziesz tutaj). W wielu regionach zatar jedzony jest razem z serkiem lebneh (możecie zrobić go w domu, niezawodna Lady Kitchen tłumaczy jak), oliwą z oliwek i chlebem na śniadanie.
Mieszankę zatar można bez problemu kupić na targach z przyprawami w Turcji i w wielu krajach arabskich. W Polsce bywa dostępna w działach z przyprawami, jednak pakowana w bardzo niewielkich ilościach. Online zatar można dostać np. w arabskie.pl. Jeśli nie uda Wam się znaleźć zataru w sklepie, możecie zrobić go samodzielnie.
Za’atar – przepis:
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki sumaku (online do kupienia np. tutaj)
- 3 łyżki suszonego tymianku
- 3 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
Opcjonalnie kolendra do smaku
- Upraż sezam – wsyp go na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszaj aż się przyrumieni
- Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce
Twój zatar jest gotowy!
Przepis na mini-pizze Manakish Za’atar
Składniki:
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 3 szklanki (ok. 400g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta)
- ok. 1/2 szklanki przyprawy zatar
- ok. 1/3 szklanki oliwy (do wymieszania z zatarem)
Manakish za’atar – wykonanie:
- Podgrzej wodę tak, aby była lekko ciepła, dodaj cukier i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
- Dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 min, aż wyrosną.
- Do miski dodaj przesianą mąkę oraz sól, następnie wlej wyrośnięte drożdże, dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj przez około 10 min – ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę i umieść w misce posmarowanej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu uderz ciasto pięścią i krótko wyrabiaj.
- Podziel ciasto na 8 równych części, uformuj każdą w kulkę, odstaw na około 15 min.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę albo rozpłaszcz palcami – powinny mieć około 0,5 cm grubości i około 15 cm średnicy (kwestia preferencji, robię zarówno mniejsze, jak i większe).
- Wymieszaj zatar z oliwą – konsystencja powinna umożliwiać łatwe rozprowadzenie na cieście.
- Na każdym krążku rozprowadź pastę zatar – ok. 1-1,5 łyżki.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz mini-pizze przez około 8 min, aż do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!