Truskawkowa lemoniada słodzona daktylami
Mieliście kiedyś okazję spróbować truskawkowo-daktylową lemoniadę? Jest orzeźwiająca, a równocześnie lekko słodka. Jednak słodycz, której nadają jej daktyle, jest zupełnie inna niż ta płynąca z cukru. To fantastycznie zdrowy napój, który stanowi świetną alternatywę dla klasycznej lemoniady.
Zamieszczam ten przepis w zimie, mimo że to przecież nie sezon na truskawki. A raczej nie jest to sezon na truskawki w naszym regionie. Gdy mieszkałam w Saharze Zachodniej, to właśnie w miesiącach zimowych zajadaliśmy się truskawkami, których latem nie sposób było uświadczyć. Lato było okresem, w którym dostępne były z kolei winogrona.
To właśnie w Saharze Zachodniej spróbowałam truskawek w inny niż dotychczas sposób. Uwielbiałam wszelakie koktajle, czy też po prostu zmiksowane truskawki, jednak w Laayoune nie były one serwowane. Zamiast tego można było spotkać się z sokami truskawkowymi, które są niczym innym, niż zmiksowane truskawki z cukrem i rozcieńczone wodą. Na stołach gościł jednak często napój, który wyjątkowo mnie urzekł, czyli truskawkowa lemoniada, której słodycz nadawały daktyle.
Spróbuj też karkade, czyli egipskiego napoju z hibiskusa
Truskawkowa lemoniada z daktylami – porady
- Potraktuj ten przepis jako bazę i dopasuj ilość składników zależnie od swoich upodobań. Jeśli lubisz słodkie napoje, zwiększ ilość daktyli. Możesz także dodać więcej wody, jeżeli nie chcesz intensywnej w smaku lemoniady truskawkowej.
- Jeżeli Twoje daktyle są suche i twarde, zalej je na gorącą wodą i pozostaw na dwie minuty – szybko zmiękną.
- Pamiętaj, żeby usunąć pestki z daktyli.
- Do gotowej lemoniady truskawkowej z daktylami możesz dodać kilka listków mięty.
Truskawkowa lemoniada z daktylami – składniki
- 2-3 szklanki wody
- 1 kubek truskawek (ok. 150 g)
- 15 daktyli
- sok z 2 cytryn
Truskawkowa lemoniada z daktylami – wykonanie
- Usuń listki truskawek i pestki z daktyli.
- Dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
- Truskawkową lemoniadę z daktylami najłatwiej jest przygotować w blenderze kielichowym. Jeśli, tak jak ja, dysponujesz tylko ręcznym, zblenduj razem truskawki i daktyle. Następnie dodaj wodę i sok cytrynowy i wymieszaj.
- Serwuj schłodzoną. Można przyozdobić plasterkami cytryny i truskawek, a także listkami świeżej mięty