Sałatka z masłem orzechowym
Od kuchni

Dakwa – sudańska sałatka z masłem orzechowym

Próbowaliście kiedyś dodać masło orzechowe do sałatki? Ja też nie, dopóki nie poznałam mojego męża.

Każda kuchnia ma do zaoferowania coś wyjątkowego, w każdej znajdziemy coś dla siebie. Nigdy jednak nie spodziewałabym się, że regularnie będę przygotowywać danie popularne w  Sudanie. Od jakiegoś czasu sałatka z masłem orzechowym bardzo często gości na naszym stole. Prosty i niezwykle wdzięczny przepis, dający niezliczone możliwości modyfikacji, zależnie od upodobań. A sam dodatek masła orzechowego… Fanom nie trzeba chyba zachwalać 😉

Sałatka z masłem orzechowym

 

Sałatka z masłem orzechowym:

Składniki:

3 duże pomidory
2 zielone papryki
1 duży ogórek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki masła orzechowego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
3 łyżki sezamu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Pomidory, paprykę, ogórek (ze skórką) oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
2. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Przygotowujemy sos – mieszamy masło orzechowe, oliwę z oliwek i sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Wrzucamy posiekane warzywa do miski, dodajemy sól, pieprz i sezam.
5. Dodajemy sos – mieszamy do połączenia.
6. Cieszymy się pyszną i łatwą w wykonaniu sałatką

Dodatkowo – dla uzyskania bardziej autentycznego, sudańskiego smaku, można dodać odrobinę oleju sezamowego.

Smacznego!