Ful medames – bób z białym serem po sudańsku
Jakiś czas temu mieliśmy gościa z Sudanu, który opowiadał o tym, że bardzo tęskni za domową kuchnią. Marzył o “fava beans”. W obcym języku wszystko brzmi ciekawiej, bardziej egzotycznie, jednak okazało się, że “fava beans” to nic innego, jak nasz swojski bób.
Bób to przysmak bardzo popularny w Sudanie, Sudanie Południowym, a także w Egipcie. Zdrowy, sycący i niedrogi, a do tego bardzo wdzięczny w przygotowaniu i łatwy w przechowywaniu. W tym zakątku Afryki nie dostaniemy innego, niż bób suszony, który musimy namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem.
Zainteresowała Cię sudańska kuchnia? Koniecznie spróbuj sałatkę z masłem orzechowym
Ciekawi Was jak jada się bób w tym afrykańskim kraju? Poniżej znajdziecie przepis na szuszony bób Ful medames — podstawowa wersja bobu po sudańsku z białym serem i jajkami.
W Sudanie tradycyjnie wykorzystuje się jedyny dostępny bób suszony – w Polsce do kupienia np. w sklepach z arabską żywnością. Jeżeli trafiliście na ten przepis w sezonie na bób, świeży sprawdzi się znacznie lepiej!
Składniki
200 g suchego bobu
200 g sera feta*
2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona cebula
Rukola
Sól, pieprz
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
Olej sezamowy lub oliwa z oliwek
Opcjonalnie — jajka gotowane na twardo
Przygotowanie
Suszony bób zalewamy wodą i pozostawiamy na około 8 godzin. Gdy napęcznieje, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 2-3 godziny, do miękkości.
Świeży bób gotujemy do miękkości – młody kilkanaście minut, a stary nawet 30-50 minut.
Odlewamy wodę, dodajemy do bobu przyprawy i mieszamy. Następnie delikatnie zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków — nie musi być dokładnie, zależnie od preferencji. Przekładamy bób do misy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone pomidory — mieszamy. Wierzch posypujemy białym serem, polewamy sporą ilością oleju lub oliwy i dekorujemy rukolą.
Często serwowany z jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki, oprószonymi solą i pieprzem.
Podajemy z chlebem — genialnie sprawdza się chleb pita z przepisu Lady Kitchen.
*możecie z powodzeniem wykorzystać inny biały ser — tu gdzie mieszkam, Feta była najlepszym możliwym wyborem. Sudański ser jest jednak bardziej słony.