Dakwa – sudańska sałatka z masłem orzechowym
Próbowaliście kiedyś dodać masło orzechowe do sałatki? Ja też nie, dopóki nie poznałam mojego męża.
Każda kuchnia ma do zaoferowania coś wyjątkowego, w każdej znajdziemy coś dla siebie. Pośród opowieści o wyjazdach do Sudanu, wizytach w górach Nubijskich i Darfurze pojawił się także wątek jedzenia. Mango, które są równie popularne. jak u nas jabłka, czy bób, który kupuje się suszony i przygotowuje zupełnie inaczej niż w Polsce. Jedną z rzeczy, które zainteresowały mnie najbardziej, była sałatka z masłem orzechowym.
Zainteresowała Cię kuchnia Sudanu? Koniecznie spróbuj ful medames, czyli bób z białym serem i jajkami!
Masło orzechowe w formie sosu do sałatki to proste połączenie, które daje niezwykle smaczny i unikalny efekt. Nigdy nie sądziłam, że regularnie będę przygotowywać danie popularne w Sudanie, jednak od jakiegoś czasu sałatka dakwa bardzo często gości na naszym stole.
Prosty i niezwykle wdzięczny przepis, dający niezliczone możliwości modyfikacji, zależnie od upodobań. A sam dodatek masła orzechowego… Fanom nie trzeba zachwalać!
Sałatka z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 duży ogórek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki oleju sezamowego oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
Sałatka z masłem orzechowym – wykonanie
- Pomidory, paprykę, ogórek (ze skórką) oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
- Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Przygotowujemy sos – mieszamy masło orzechowe, olej i sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wrzucamy posiekane warzywa do miski, dodajemy sól, pieprz i sezam.
- Dodajemy sos – mieszamy do połączenia.
- Cieszymy się pyszną i łatwą w wykonaniu sałatką z masłem orzechowym!
Wskazówki
- Olej sezamowy można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem arganowym
- Baw się smakami! W rzeczywistości bardzo rzadko przygotowuję tę sałatkę według przepisu – masło orzechowe świetnie sprawdza się w połączeniu z większością warzyw, więc wykorzystaj to, co akurat masz w domu