Chlebek pananowy przepis
Od kuchni

Najprostszy przepis na chlebek bananowy

Mimo że nazywa się „chlebkiem”, chlebek bananowy to tak naprawdę ciasto. Wilgotne, sycące i przyjemnie słodkie, bo słodycz dają tutaj przede wszystkim owoce. Często zdarza mi się spakować go do plecaka i zabrać w drogę, by w pociągu zjeść coś domowego.

Przepisów i wariacji na temat chlebka bananowego jest wiele – można dodawać żurawinę, cynamon, a nawet… przyprawę do piernika. Może być tradycyjnie, tak jak przygotowuje się go w Stanach Zjednoczonych, a można puścić wodze fantazji i wkomponować ulubione składniki.

Mnie najbardziej smakuje z orzechami włoskimi i właśnie takim przepisem się w Wami podzielę. Jeśli jednak orzechy to nie Wasza bajka, można spokojnie je pominąć.

Lubisz ciasta pełne owoców? Może skusisz się na odwrócone ciasto ananasowe?

Chlebek bananowy – składniki

  • 3 mocno dojrzałe banany (rozgniecione)
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • szczypta soli
  • Garść posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)

Chlebek bananowy – wykonanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
  • W misce mieszamy rozgniecione banany, roztopione masło, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i orzechy
  • Mąkę mieszamy z solą i sodą, a następnie przesiewamy do miski
  • Całość mieszamy do połączenia
  • Przekładamy ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki (używam silikonowej i papier jest niepotrzebny)
  • Pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka
  • Pozostawiamy do przestudzenia w formie (ciepłe ciasto może pęknąć, próbowałam)

Przestudzony chlebek bananowy można podzielić na mniejsze porcje i mrozić.

Smacznego!