Najprostszy przepis na chlebek bananowy
Mimo że nazywa się “chlebkiem”, chlebek bananowy to tak naprawdę ciasto. Wilgotne, sycące i przyjemnie słodkie, bo słodycz dają tutaj przede wszystkim owoce. Często zdarza mi się spakować go do plecaka i zabrać w drogę, by w pociągu zjeść coś domowego.
Przepisów i wariacji na temat chlebka bananowego jest wiele – można dodawać żurawinę, cynamon, a nawet… przyprawę do piernika. Może być tradycyjnie, tak jak przygotowuje się go w Stanach Zjednoczonych, a można puścić wodze fantazji i wkomponować ulubione składniki.
Mnie najbardziej smakuje z orzechami włoskimi i właśnie takim przepisem się w Wami podzielę. Jeśli jednak orzechy to nie Wasza bajka, można spokojnie je pominąć.
Lubisz ciasta pełne owoców? Może skusisz się na odwrócone ciasto ananasowe?
Chlebek bananowy – składniki
- 3 mocno dojrzałe banany (rozgniecione)
- 75 g masła (roztopionego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
- szczypta soli
- Garść posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
Chlebek bananowy – wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
- W misce mieszamy rozgniecione banany, roztopione masło, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i orzechy
- Mąkę mieszamy z solą i sodą, a następnie przesiewamy do miski
- Całość mieszamy do połączenia
- Przekładamy ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki (używam silikonowej i papier jest niepotrzebny)
- Pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka
- Pozostawiamy do przestudzenia w formie (ciepłe ciasto może pęknąć, próbowałam)
Przestudzony chlebek bananowy można podzielić na mniejsze porcje i mrozić.
Smacznego!