Zupa krem z soczewicy z batatami
Zupa z soczewicy to danie niezwykle popularne w krajach arabskich i bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Niezliczone możliwości modyfikacji i dopasowywania do własnych upodobań, sprawiają, że zupa z soczewicy bardzo często gości na moim stole.
Zupę z soczewicy po raz pierwszy spróbowałam w Egipcie i pokochałam jej smak. Aromatyczna, o delikatnym, ale wyrazistym smaku. Wersja z batatami to kolejna wariacja na temat tej arabskiej klasyki. Sycąca z lekko słodką nutą. Ten przepis stał się moim ulubionym.
Zobacz też: Przepis na zupę z soczewicy z warzywami
Składniki
1 duża cebula
1 duży batat
1 duża marchewka
1 duży pomidor
2 duże ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
1 cytryna (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodajemy obrana i pokrojona marchewkę, batata i pomidor oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez kilka minut. Do dużego garnka wlewamy bulion, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Blindujemy na gładki krem.
Jeżeli lubicie lekko kwaskowaty smak, ogromnie polecam dodać odrobinę cytryny. Najlepiej smakuje wraz z chlebkiem pita z przepisu Lady Kitchen
Smacznego!