fbpx
Co zjeść w Tunezji
Tunezja

11 tunezyjskich potraw, których musisz spróbować

Jeśli wybierasz się na wakacje i zastanawiasz się co zjeść w Tunezji, spieszę z odpowiedzią! Mieszkając w tym wyjątkowym kraju przez pół roku, miałam okazję zasmakować w jego aromatycznej i pikantnej kuchni, która łączy w sobie wpływy wielu regionów.

Zastanawiasz się co zjeść w Tunezji do kawy lub herbaty? Sprawdź listę tunezyjskich słodkości

Na skróty – potrawy, których warto spróbować w Tunezji

  1. Slata méchouia
  2. Chorba
  3. Market jelbana
  4. Kuskus
  5. Mesfouf
  6. Kamounia
  7. Frikasse 
  8. Ojja merguez
  9. Mulukhiyah
  10. Kefta gabseya
  11. Brik
Co zjeść w Tunezji

Co zjeść w Tunezji? Slata méchouia

Co zjeść w Tunezji

Slata méchouia, czyli grillowana sałatka, której bazą jest grillowana zielona papryka, pomidory, cebula i czosnek. Bywa serwowana jako starter lub dodatek do dań mięsnych i ryb. Zazwyczaj dodawany jest do niej tuńczyk, oliwki czy jajka. Jedzona na zimno, z chlebem.

  • możliwa opcja wegańska – poproś o wersję bez jajek i tuńczyka

Tunezyjska chorba

Co zjeść w Tunezji

W języku arabskim chorba (czyt. szorba) to po prostu zupa. Chorba to w Tunezji codzienne danie, które świetnie sprawdza się przy upalnej pogodzie. Wariacji na temat chorby jest niezliczona ilość, gdzie bazą może być mięso, ryby, albo po prostu warzywa.

W czasie Ramadanu szczególnie popularna jest Chorba lsen asfour, z charakterystycznym makaronem w kształcie „ptasich języków” (pâtes langues d’oiseau), kiedy często spożywa się ją jako pierwszy posiłek na przerwanie postu.

  • możliwa opcja wegańska, ale ostrożnie – upewnij się, że zupa nie jest przygotowywana na bulionie mięsnym

Market jelbana

Market jelbana to gulasz, którego nieodłącznym elementem jest groszek. Serwowany zarówno w wersji z kurczakiem, jak i wołowiną.

Tunezyjski kuskus

Charakterystyczna dla Maghrebu potrawa przygotowywana na bazie pszenicy durum. Sposób przygotowania jest zupełnie inny od nam znanego – kuskus jest gotowany i rozcierany na parze, co nadaje mu wyjątkowej lekkości. Dostępne są zarówno wersje mięsne, jak i warzywne.

  • Informacja dla wegan – miej na uwadze, że kuskus bywa parowany nad garnkiem z gotującym się wywarem mięsnym. Zazwyczaj dodawane jest też do niego masło.

Kuksus na słodko – mesfouf

Mesfouf, czyli kuskus na słodko z dodatkiem orzechów, suszonych lub sezonowych owoców. Szczególnie popularny w czasie Ramadanu i uwielbiany przez dzieci. Najlepiej smakuje lekko ciepły.

  • Informacja dla wegan – ma dodatek masła

Co zjeść w Tunezji? Kamounia

Kamounia zdecydowanie nie jest przysmakiem dla każdego, jednak docenią ją amatorzy podrobów. Gulasz, którego bazą jest zazwyczaj wątróbka, a charakterystyczny smak zapewnia nieodzowny dodatek kuminu.

Co zjeść w Tunezji? Frikasse 

Co zjeść w Tunezji

Przekąska w formie niedużych bułeczek z najróżniejszym nadzieniem. Jak to w Tunezji, bardzo popularne jest wypełnienie z tuńczyka, ziemniaków i jajka z dodatkiem oliwek. Ostrości nadaje tunezyjska harissa.

Co zjeść w Tunezji? Ojja merguez

Co zjeść w Tunezji

Przypominająca szakszukę jajecznica z pomidorami, dodatkiem ostrej pasty harissa i kiełbaskami merguez, które nadają jej niesamowitego smaku. Merguez to wyraziste, ostre kiełbaski z jagnięciny, które można dostać także jako samodzielne danie lub w kanapkach.

Co zjeść w Tunezji? Mulukhiyah

Mulukhiyah to wywodząca się z Egiptu zupa, która zyskała na popularności także w Tunezji. Przygotowywana z liści juty warzywnej, które nadają jej charakterystyczną konsystencję.

  • Informacja dla wegan – często przygotowywana na bulionie mięsnym i serwowana z dodatkiem mięsa.

Kefta gabseya

Świetne jako przekąska placuszki, których składnikami są ziemniaki i mięso lub ryby.

Co zjeść w Tunezji? Brik

Brik to trójkątne lub kwadratowe, chrupiące przekąski wypełnione farszem, zazwyczaj z ziemniaków, jajka i tuńczyka. Często podawany jest w towarzystwie zupy.


Dziękuję Adriannie z @algieria.moja.szczypta.orientu za udostępnienie zdjęć ilustrujących brik i kefta gabseya