Co zjeść w Tunezji
Tunezja

11 tunezyjskich potraw, których musisz spróbować

Jeśli wybierasz się na wakacje i zastanawiasz się co zjeść w Tunezji, spieszę z odpowiedzią! Mieszkając w tym wyjątkowym kraju przez pół roku, miałam okazję zasmakować w jego aromatycznej i pikantnej kuchni, która łączy w sobie wpływy wielu regionów. Zabiorę Cię po podróż przez smaki Tunezji, które są pełne przypraw i warzyw. Bo czy jest lepszy sposób, na poznawanie kultury danego kraju, niż kosztując tradycyjnego jedzenia?

Zastanawiasz się co zjeść w Tunezji do kawy lub herbaty? Sprawdź listę tunezyjskich słodkości

Najpopularniejsze dania kuchni tunezyjskiej

  1. Slata méchouia
  2. Chorba
  3. Market jelbana
  4. Kuskus
  5. Mesfouf
  6. Kamounia
  7. Frikasse 
  8. Ojja merguez
  9. Mulukhiyah
  10. Kefta gabseya
  11. Brik
Co zjeść w Tunezji

Co zjeść w Tunezji? Slata méchouia

Co zjeść w Tunezji
Co zjeść w Tunezji – Slata méchouia

Slata méchouia, czyli grillowana sałatka, której bazą jest grillowana zielona papryka, pomidory, cebula i czosnek. Bywa serwowana jako starter lub dodatek do dań mięsnych i ryb. Zazwyczaj dodawany jest do niej tuńczyk, oliwki czy jajka. Jedzona na zimno, z chlebem.

  • możliwa opcja wegańska – poproś o wersję bez jajek i tuńczyka

Kuchnia tunezyjska – zupa chorba

Co zjeść w Tunezji
Co zjeść w Tunezji – chorba

W języku arabskim chorba (czyt. szorba) to po prostu zupa. Chorba to w Tunezji codzienne danie, które świetnie sprawdza się przy upalnej pogodzie. Wariacji na temat chorby jest niezliczona ilość, gdzie bazą może być mięso, ryby, albo po prostu warzywa.

W czasie Ramadanu szczególnie popularna jest Chorba lsen asfour, z charakterystycznym makaronem w kształcie „ptasich języków” (pâtes langues d’oiseau), kiedy często spożywa się ją jako pierwszy posiłek na przerwanie postu.

  • możliwa opcja wegańska, ale ostrożnie – upewnij się, że zupa nie jest przygotowywana na bulionie mięsnym

Market jelbana, czyli tunezyjski gulasz

Kuchnia tunezyjska – market jelbana

Market jelbana to gulasz, którego nieodłącznym elementem jest groszek. Serwowany zarówno w wersji z kurczakiem, jak i wołowiną.

Tunezyjski kuskus

Co zjeść w Tunezji – tradycyjny kuskus

Charakterystyczna dla Maghrebu potrawa przygotowywana na bazie pszenicy durum. Sposób przygotowania jest zupełnie inny od nam znanego – kuskus jest gotowany i rozcierany na parze, co nadaje mu wyjątkowej lekkości. Dostępne są zarówno wersje mięsne, jak i warzywne.

  • Informacja dla wegan – miej na uwadze, że kuskus bywa parowany nad garnkiem z gotującym się wywarem mięsnym. Zazwyczaj dodawane jest też do niego masło.

Kuksus na słodko – mesfouf

Co zjeść w Tunezji – kuskus na słodko

Mesfouf, czyli kuskus na słodko z dodatkiem orzechów, suszonych lub sezonowych owoców. Szczególnie popularny w czasie Ramadanu i uwielbiany przez dzieci. Najlepiej smakuje lekko ciepły.

  • Informacja dla wegan – ma dodatek masła

Co zjeść w Tunezji? Kamounia

Co zjeść w Tunezji – kamounia

Kamounia zdecydowanie nie jest przysmakiem dla każdego, jednak docenią ją amatorzy podrobów. Gulasz, którego bazą jest zazwyczaj wątróbka, a charakterystyczny smak zapewnia nieodzowny dodatek kuminu.

Co zjeść w Tunezji? Frikasse 

Co zjeść w Tunezji
Tunezyjskie przysmaki – frikasse

Przekąska w formie niedużych bułeczek z najróżniejszym nadzieniem. Jak to w Tunezji, bardzo popularne jest wypełnienie z tuńczyka, ziemniaków i jajka z dodatkiem oliwek. Ostrości nadaje tunezyjska harissa.

Co zjeść w Tunezji? Ojja merguez

Co zjeść w Tunezji
Co zjeść w Tunezji – ojja merguez

Przypominająca szakszukę jajecznica z pomidorami, dodatkiem ostrej pasty harissa i kiełbaskami merguez, które nadają jej niesamowitego smaku. Merguez to wyraziste, ostre kiełbaski z jagnięciny, które można dostać także jako samodzielne danie lub w kanapkach.

Co zjeść w Tunezji? Mulukhiyah

Kuchnia tunezyjska – mulukhiyah

Mulukhiyah to wywodząca się z Egiptu zupa, która zyskała na popularności także w Tunezji. Przygotowywana z liści juty warzywnej, które nadają jej charakterystyczną konsystencję.

  • Informacja dla wegan – często przygotowywana na bulionie mięsnym i serwowana z dodatkiem mięsa.

Kefta gabseya

Tunezyjskie przysmaki – kefta gabseya

Świetne jako przekąska placuszki, których składnikami są ziemniaki i mięso lub ryby.

Co zjeść w Tunezji? Brik

Tunezyjskie przysmaki – brik

Brik to trójkątne lub kwadratowe, chrupiące przekąski wypełnione farszem, zazwyczaj z ziemniaków, jajka i tuńczyka. Często podawany jest w towarzystwie zupy.


Dziękuję Adriannie z @algieria.moja.szczypta.orientu za udostępnienie zdjęć ilustrujących brik i kefta gabseya