11 tunezyjskich potraw, których musisz spróbować
Jeśli wybierasz się na wakacje i zastanawiasz się co zjeść w Tunezji, spieszę z odpowiedzią! Mieszkając w tym wyjątkowym kraju przez pół roku, miałam okazję zasmakować w jego aromatycznej i pikantnej kuchni, która łączy w sobie wpływy wielu regionów. Zabiorę Cię po podróż przez smaki Tunezji, które są pełne przypraw i warzyw. Bo czy jest lepszy sposób, na poznawanie kultury danego kraju, niż kosztując tradycyjnego jedzenia?
Zastanawiasz się co zjeść w Tunezji do kawy lub herbaty? Sprawdź listę tunezyjskich słodkości
Najpopularniejsze dania kuchni tunezyjskiej
- Slata méchouia
- Chorba
- Market jelbana
- Kuskus
- Mesfouf
- Kamounia
- Frikasse
- Ojja merguez
- Mulukhiyah
- Kefta gabseya
- Brik
Co zjeść w Tunezji? Slata méchouia
Slata méchouia, czyli grillowana sałatka, której bazą jest grillowana zielona papryka, pomidory, cebula i czosnek. Bywa serwowana jako starter lub dodatek do dań mięsnych i ryb. Zazwyczaj dodawany jest do niej tuńczyk, oliwki czy jajka. Jedzona na zimno, z chlebem.
- możliwa opcja wegańska – poproś o wersję bez jajek i tuńczyka
Kuchnia tunezyjska – zupa chorba
W języku arabskim chorba (czyt. szorba) to po prostu zupa. Chorba to w Tunezji codzienne danie, które świetnie sprawdza się przy upalnej pogodzie. Wariacji na temat chorby jest niezliczona ilość, gdzie bazą może być mięso, ryby, albo po prostu warzywa.
W czasie Ramadanu szczególnie popularna jest Chorba lsen asfour, z charakterystycznym makaronem w kształcie “ptasich języków” (pâtes langues d’oiseau), kiedy często spożywa się ją jako pierwszy posiłek na przerwanie postu.
- możliwa opcja wegańska, ale ostrożnie – upewnij się, że zupa nie jest przygotowywana na bulionie mięsnym
Market jelbana, czyli tunezyjski gulasz
Market jelbana to gulasz, którego nieodłącznym elementem jest groszek. Serwowany zarówno w wersji z kurczakiem, jak i wołowiną.
Tunezyjski kuskus
Charakterystyczna dla Maghrebu potrawa przygotowywana na bazie pszenicy durum. Sposób przygotowania jest zupełnie inny od nam znanego – kuskus jest gotowany i rozcierany na parze, co nadaje mu wyjątkowej lekkości. Dostępne są zarówno wersje mięsne, jak i warzywne.
- Informacja dla wegan – miej na uwadze, że kuskus bywa parowany nad garnkiem z gotującym się wywarem mięsnym. Zazwyczaj dodawane jest też do niego masło.
Kuksus na słodko – mesfouf
Mesfouf, czyli kuskus na słodko z dodatkiem orzechów, suszonych lub sezonowych owoców. Szczególnie popularny w czasie Ramadanu i uwielbiany przez dzieci. Najlepiej smakuje lekko ciepły.
- Informacja dla wegan – ma dodatek masła
Co zjeść w Tunezji? Kamounia
Kamounia zdecydowanie nie jest przysmakiem dla każdego, jednak docenią ją amatorzy podrobów. Gulasz, którego bazą jest zazwyczaj wątróbka, a charakterystyczny smak zapewnia nieodzowny dodatek kuminu.
Co zjeść w Tunezji? Frikasse
Przekąska w formie niedużych bułeczek z najróżniejszym nadzieniem. Jak to w Tunezji, bardzo popularne jest wypełnienie z tuńczyka, ziemniaków i jajka z dodatkiem oliwek. Ostrości nadaje tunezyjska harissa.
Co zjeść w Tunezji? Ojja merguez
Przypominająca szakszukę jajecznica z pomidorami, dodatkiem ostrej pasty harissa i kiełbaskami merguez, które nadają jej niesamowitego smaku. Merguez to wyraziste, ostre kiełbaski z jagnięciny, które można dostać także jako samodzielne danie lub w kanapkach.
Co zjeść w Tunezji? Mulukhiyah
Mulukhiyah to wywodząca się z Egiptu zupa, która zyskała na popularności także w Tunezji. Przygotowywana z liści juty warzywnej, które nadają jej charakterystyczną konsystencję.
- Informacja dla wegan – często przygotowywana na bulionie mięsnym i serwowana z dodatkiem mięsa.
Kefta gabseya
Świetne jako przekąska placuszki, których składnikami są ziemniaki i mięso lub ryby.
Co zjeść w Tunezji? Brik
Brik to trójkątne lub kwadratowe, chrupiące przekąski wypełnione farszem, zazwyczaj z ziemniaków, jajka i tuńczyka. Często podawany jest w towarzystwie zupy.
Dziękuję Adriannie z @algieria.moja.szczypta.orientu za udostępnienie zdjęć ilustrujących brik i kefta gabseya