Mini pizza z mięsem mielonym
Od kuchni

Sfiha – Lahm bi Ajeen, czyli mini-pizza z mięsem mielonym

Przenosimy się do Lewantu, a to wszystko dzięki mojej cudownej, jordańskiej sąsiadce. Dzięki tej niepozornej kobiecie miałam okazję zasmakować fantastycznych, a równocześnie wyjątkowo nieskomplikowanych potraw, którymi regularnie się tutaj z Wami dzielę. Był już mankish zaatar, a w kolejce czekają następne pyszności.

Mini-pizze z mięsem mielonym w lewancie znane są jako „Sfiha” bądź „Lahm bi Ajeen”. Jakkolwiek byśmy ich jednak nie nazwali, smakują wyśmienicie i są wyjątkowo sycące. Mają jednak dwie podstawowe wady. Po pierwsze, zawsze jest ich za mało, a po drugie, nie sposób kontrolować, jak dużo się ich zjada.

Przepis na Sfiha – Lahm bi Ajeen

Farsz:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 duża, czerwona cebula, drobno posiekana
1 duży, dojrzały pomidor, drobno posiekany
3/4 szklaki orzeszków piniowych
3 łyżki melasy – syropu z granatów, do kupienia np. tutaj
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki mieszanki siedmiu przypraw libańskich
szczypta pieprzu cayenne
Olej do smażenia

Orzeszki piniowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy odrobinę oleju i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Mięso mielone dokładnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami, poza pomidorem. Smażymy na patelni z cebulą, cały czas mieszając, pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego pomidora.

Ciasto:

Wersja dla leniwych:
Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe spody do pizzy lub mrożone ciasto do pizzy.

Wersja dla ambitnych:
6 szklanek mąki
10 g drożdży instant
2 i 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Podgrzej wodę, tak aby była lekko ciepła, dodaj cukier i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 min, aż wyrosną. Dodaj przesianą mąkę oraz sól, oliwę z oliwek i wyrabiaj przez około 10 min – ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i umieść w misce posmarowanej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Po wyrośnięciu uderz ciasto pięścią i krótko wyrabiaj, następnie podziel na równe części, uformuj każdą w kulkę, odstaw na około 15 min.

Wykonanie:

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę i rozprowadź farsz, pozostawiając odrobinę wolnego brzegu. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 8 min, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.