Marokańska sałatka ziemniaczana
Od kuchni

Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło

Wyobraź sobie, że jesteś w gorącym Marrakeszu. Żar leje się z nieba, na klimatycznych uliczkach mediny słychać przekrzykujących się sprzedawców. W powietrzu unosi się słodki zapach piżma, a Ty masz ochotę spróbować tradycyjnego marokańskiego tażin (kurczak z kiszonymi cytrynami to mój ulubiony. Jaką do tego wybrać przystawkę? Możesz postawić na orzeźwiającą salade marocaine. Jeśli jednak, tak jak ja, wolisz coś bardziej sycącego, a ziemniaki uwielbiasz w każdej formie, koniecznie spróbuj Salade de pommes de terre à la marocaine.

Marokańska sałatka ziemniaczana w Polsce nie doczekałaby się raczej miana sałatki. Byłaby to po prostu kolejna wariacja na temat ziemniaków. Tym razem jednak pachnąca kuminem i przywodząca na myśl marokańskie klimaty.

Marokańska sałatka ziemniaczana – składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki (słodka lub ostra)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu

Marokańska sałatka ziemniaczana – wykonanie

  • Pokrój ziemniaki w kostkę
  • Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Około 15 minut, uważaj, żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedź.
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelnię dodaj odcedzone ziemniaki i przyprawy. Podsmaż przez chwilę.
  • Tradycyjnie podawana na ciepło, chociaż dobrze smakuje także, gdy wystygnie

Smacznego!