Przyprawa Ras El Hanout
Od kuchni

Marokańska przyprawa Ras El Hanout

Arabska nazwa przyprawy „Ras El Hanout” oznacza „z najwyższej półki”. Wieść niesie, że ta popularna w Maroku Ras El Hanout tworzona była przez północno afrykańskich sprzedawców, którzy wykorzystywali do niej swoje najlepsze przyprawy. Najlepsza z najlepszych – taka właśnie jest przyprawa Ras El Hanout.

Szczególnie popularna w Maroku i krajach Afryki Północnej, przyprawa Ras El Hanout zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Fantastyczna jako marynata do mięs i ryb, a ryż i kuskus zyskują dzięki niej niepowtarzalny smak. Wcześniej dzieliłam się już z Wami przepisem na mieszankę siedmiu przypraw libańskich, a teraz przyszła pora na mieszankę popularną w innej części świata arabskiego.

Nie ma jednego przepisu na przyprawę Ras El Hanout. Każdy sprzedawca ma swój własny, sprawdzony i często można wyczuć mniej lub bardziej znaczące różnice. Tradycyjna Ras El Hanout może składać się z kilkunastu, a nawet z kilkudziesięciu różnych przypraw, zmieszanych w różnych proporcjach.

Jak zrobić przyprawę Ras El Hanout?

Składniki:

Wszystkie poniższe przyprawy powinny być w wersji mielonej.

1 łyżka kolendry
1 łyżka imbiru
1 łyżka kuminu
2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka szafranu
3/4 łyżeczki anyżu
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3/4 łyżeczki kopru
1/2 łyżeczki goździków

Przygotowanie:

Mieszamy przyprawy i przesypujemy do szczelnego pojemnika.