Karkade – przepis na egipską lemoniadę hibiskusową
Karkade pachnie Egiptem. To właśnie w restauracji przy jednej z zatłoczonych ulic Kairu po raz pierwszy spróbowałam tego przepysznego napoju. Słodka, a równocześnie orzeźwiająca lemoniada hibiskusowa. Stał się jednym z moich ulubionych i do domu wróciłam z całą torbą suszonych kwiatów hibiskusa.
Karkade to idealny napój na lato, świetna alternatywa dla klasycznej lemoniady i mrożonej herbaty, a jego przygotowanie jest banalnie proste.
Hibiskus można kupić także w formie sproszkowanej. Osobiście preferuję suszone kwiaty w całości. Proszek się nie rozpuszcza, trudniej go odcedzić i tak przygotowany napój hibiskusowy może być mętny.
O właściwościach zdrowotnych hibiskusa i przeciwwskazaniach przeczytasz tutaj
Jak przygotować lemoniadę hibiskusową karkade?
Składniki
- 1/3 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
- 1 laska cynamonu (można pominąć)
- 1 litr wody
- miód, cukier, stewia – ilość zależnie od preferencji
Wykonanie
Gotujemy wodę, wrzucamy kwiaty hibiskusa i laskę cynamonu, zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy hibiskus i cynamon, dodajemy miód. Karkade podajemy mocno schłodzone.
Inne przepisy na lemoniadę hibiskusową karkade
Ile pań domu, tyle wariacji na temat tego hibiskusowego napoju. Moja pół-egipska teściowa gotuje suszone kwiaty hibiskusa przez około 10 minut i bardzo mocno je słodzi, a następnie pozostawia przez kilka godzin, a nawet całą noc, zanim odcedzi. Otrzymuje w ten sposób karkade w formie koncentratu, który trzyma w lodówce i którego odrobinę wystarczy zalać wodą, by otrzymać gotowy do wypicia napój.
Sposób przygotowania karkade zależy przede wszystkim od preferencji smakowych – druga wersja jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna, jednak moim zdaniem mniej smaczna.