Jogurtowy sos z tahini
Od kuchni

Jogurtowy sos z pasty tahini

Jogurtowy sos z tahini to wariacja na temat tradycyjnego sosu na bazie pasty sezamowej. Dodatek jogurtu naturalnego łagodzi intensywny aromat prażonego sezamu i nadaje delikatnej, kremowej konsystencji. 

Pastę tahini, stanowiącą jego bazę, można kupić w sklepach z arabską żywnością lub wykonać samodzielnie – potrzebny jest tylko jeden składnik!

Przepis na domową pastę sezamową znajdziesz tutaj.

Niezastąpiony jako sos to dań rybnych, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa, sałatek i dip do warzyw. Falafel podany z jogurtowym sosem z tahini nabiera wyjątkowego smaku.

Składniki

4 łyżki pasty tahini
200 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
odrobina natki pietruszki (najlepiej świeżej, chociaż zdarza mi się używać suszonej)

Wykonanie

Łączymy wszystkie składniki i cieszymy się kremowym smakiem jogurtowego sosu z tahini


Jakkolwiek nie lubię sobie dodawać więcej pracy, w tym brudzić większej liczby naczyń/urządzeń, to jednak najczęściej przygotowuję sos z tahini przy użyciu blendera ręcznego – czosnek i pietruszka idealnie łączą się z całością.