Ciasto jogurtowe
Od kuchni

Ciasto jogurtowe

Nie ma w nim nic egzotycznego ani orientalnego. Nie pochodzi z Zatoki Perskiej ani z Afryki Północnej. Jednak ciasto jogurtowe jest jednym z moich ulubionych i z radością podzielę się z Wami tym przepisem.

Jeżeli szukacie prostego przepisu na niewymagające ciasto, które zawsze się udaje, koniecznie spróbujcie upiec ciasto z jogurtem greckim. Świetnie smakuje samo lub zwyczajnie posypane cukrem pudrem, chociaż moja ulubiona wersja to ta z owocami – szczególnie z lekko kwaskowatymi malinami. Najlepsze oczywiście na ciepło!

Bardzo lubię ten przepis na ciasto jogurtowe, bo zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu, a jego wykonanie jest banalne. Nie trzeba wyciągać wagi, głowić się nad przelicznikami ani tym, czy aby mamy odpowiednio dużą szklankę. To mój ulubiony sposób, bazujący na proporcjach, gdzie do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie greckim. Genialna metoda dla tych, którzy nie przepadają za sztywnymi liczbami, a pieczenie „na oko” to dla nich zbyt wiele.

Przepis na ciasto jogurtowe

Składniki:

1 kubeczek jogurtu greckiego (150-200 g) – nie wyrzucamy, myjemy i będzie służył do odmierzania pozostałych składników
1 kubeczek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
3 jajka
3 kubeczki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kubeczki cukru (daję 1 kubeczek cukru białego i 1 brązowego)
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
  • Do miski przekładamy jogurt, a kubeczek myjemy i wycieramy do sucha.
  • Dodajemy pozostałe składniki (odmierzając je kubeczkiem po jogurcie). Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  • Całość miksujemy mikserem lub mieszamy na gładką masę.
  • Foremkę (u mnie okrągła, 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  • Jeżeli dodajemy owoce, układamy je na spodzie foremki. Przekładamy masę do foremki.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut lub do suchego patyczka.