
10 algierskich potraw, których musisz spróbować
Planujesz wyjazd do Algierii? Koniecznie musisz się zapoznać z algierską kuchnią, która z jednej strony może się kojarzyć z marokańską lub tunezyjską, a jednak wydaje się bardziej aromatyczna. Poznawanie kultury poprzez kuchnię jest w końcu jednym z najlepszych sposobów na odkrywanie danego miejsca.
Jadąc do Algierii, przygotuj się na prawdziwą ucztę – tamtejsze jedzenie bazuje na nieprzetworzonych, naturalnych produktach, głównie warzywach, mięsie i rybach. Niezwykle popularna jest semolina, z której przygotowane jest pieczywo, tamtejsze, naleśniki czy desery, które są pełne słodkiego syropu.
Czy w Algierii można zjeść wegańsko? Weganom będzie trudno, wegetarianom nieco łatwiej. Mnóstwo potraw zawiera domieszki odzwierzęce, chociażby w postaci masła, jajek czy mleka lub jest przygotowywanych na mięsnych wywarach. W dużych miastach Algierii można spotkać opcje wegańskie, jednak nie jest to popularny styl odżywiania i bardzo często będzie trzeba się ograniczyć do sałatki, choć i ta może zawierać np. pokrojone jajka. Jeśli chcesz jeść w pełni wegańsko, najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowywanie posiłków.
Wakacje w Algierii? Zapoznaj się z informacjami praktycznymi

Najpopularniejsze dania kuchni algierskiej
Harira – aromatyczna algierska zupa

Flagowe danie kuchni algierskiej. To jedna z dwóch popularnych, tradycyjnych zup Algierczyków. Pełna warzyw i przypraw, nieco gęstsza od siostrzanej szorby. Podawana zawsze z cytryną, którą należy wycisnąć prosto do talerza. Zupę tę zazwyczaj serwuje się w towarzystwie bagietki lub chrupiących boureków (w sąsiedniej Tunezji znane jako brik).
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na harirę. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Chorba w najróżniejszych odsłonach

Chorba, wymawiana jako szorba, to kolejna tradycyjna algierska zupa. Obie z harirą zamiennie goszczą na algierskich stołach w trakcie ramadanowych kolacji. Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu kraju. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z porami roku. Niekiedy serwowana jest bez dodatków, innym razem z cieniutkim makaronikiem vermicelli lub kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum). Wiele osób dodaje do zupy świeżą miętę oraz szczyptę cynamonu. Na wschodzie kraju króluje biała wersja tej zupy zwana djari.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na chorbę. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Bourek, czyli dodatek do algierskich zup

Algierski bourek, wymawiany jako burek, to nieodzowny, chrupiący dodatek do hariry i chorby, szczególnie w czasie ramadanowych kolacji. Przygotowuje się je z gotowego ciasta dioul, które jest dostępne w każdym algierskim sklepie, współcześnie mało która gospodyni robi ciasto samodzielnie. Boureki przyrządza się z różnymi farszami. Najbardziej popularne są z mielonym mięsem wołowym, ale wersja z ziemniakami także jest lubiana.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na bourek. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Kuskus z dodatkami

Kuskus to dla wielu Algierczyków tradycyjne danie spożywane w piątek, tak jak dla wielu Polaków rosół i schabowy w niedzielę. To danie narodowe. Kuskus w Algierii paruje się nad garnkiem, w którym gotowane jest mięso, warzywa i sos. Nie znane jest zalewanie kuskusu wrzątkiem. Dzięki temu poznacie jego prawdziwy smak. Taki kuskus jest także absolutnie sypki i mięciutki. Najbardziej popularna wersja tego dania to kurczak plus wołowina lub baranina oraz marchew, ziemniak, cukinia, biała rzodkiew oraz ciecierzyca.
Uwaga! Ze względu na to, że kuskus jest parowany nad mięsnym wywarem, nawet opcja warzywna nie będzie wege. Warto także spróbować kuskusu na słodko, z rodzynkami. Należy jednak mieć na uwadze, że ma on dodatek masła.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na kuskus. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Mhadjeb, czyli algierski street food

Mhadjeb, czyli mhedżib, to jedna z najbardziej popularnych i najtańszych potraw typu street food. Jedno z dań, których koniecznie trzeba spróbować w Algierii. Znajdziecie go w budce niemal na każdym rogu lub specjalnych knajpkach specjalizujących się tylko w tym daniu. Mhadjeb smażony jest na dużych, płaskich płytach grillowych. Cienkie, półprzezroczyste ciasto z semoliny napełnia się jednym z trzech farszy do wyboru: pomidory i cebula/pomidory, cebula, ser żółty/mięso mielone.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na mhadjeb. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Lham lahlou/tajine hlou, czyli algierskie mięso na słodko

Lham lahlou, czyli w dosłownym tłumaczeniu „słodkie mięso”. Jest to baranina lub wołowina podawana na słodko z suszonymi owocami i migdałami, w sosie z dodatkiem cukru/miodu, cynamonu oraz wody z kwiatu pomarańczy. W efekcie powolnego duszenia powstaje bardzo aromatyczny gulasz z miękkimi i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa i suszonymi owocami. Jest także bezmięsna wersja tego dania, suszone owoce z migdałami w słodkim, jasnym syropie.
Lham lahlou/tajine hlou wymawiane lhem lehlu/tedżin hlu.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na lham lahlou/tajine hlou. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Smażone sardynki

Niezwykle popularne i lubiane. Przygotowywane na kilka sposobów. Świeże, smażone w całości lub rozłożone na płasko. Sardynki są w Algierii najtańsze latem, gdy jest na nie sezon. Smażone ryby przyprawia się na różne sposoby w zależności od regionu kraju. Najbardziej popularna opcja to tylko dodatek soli, ale znane są też przepisy z dodatkiem czosnku, ostrej papryki i kuminu. Ryby panierowane są w mące lub najdrobniejszej semolinie. Usmażone skrapla się cytryną i serwuje w towarzystwie frytek i sałatki.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na smażone sardynki.
Kalb el louz – algierskie ciasto ramadanowe

Kalb el louz (czyt. kalb el luz), zwane też chamiya (czyt. szemija) lub harissa (czyt. harisa) to słodkie i przepyszne ciasto z semoliny, mocno nasączone syropem z cukru/miodu, wody z kwiatu pomarańczy i odrobiny cynamonu. Największą popularnością wśród Algierczyków cieszy się w ramadanie. Ludzie zazwyczaj kupują je gotowe w cukierniach. Znane są wersje z pastą z daktyli, pastą figową, z migdałami, orzeszkami ziemnymi, z kakao czy cynamonem. Przygotowując je samodzielnie, możemy swobodnie wyregulować ilość cukru, aby dopasować ją do swoich upodobań. W Algierii to ciasto jest naprawdę bardzo słodkie. Uprzedzam, że kalb el louz jest tak dobre, że nie da się poprzestać na jednym kawałku.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na kalb el louz. Możesz także przygotować wersję wegańską.
Mhelbi, czyli algierski pudding

Deser ryżowy à la pudding przygotowywany z mąki ryżowej, mleka i wody z kwiatu pomarańczy. Jadany bez okazji, ale i chętnie serwowany w czasie ramadanu. Co ciekawe- jest do kupienia praktycznie w każdej siłowni (w wersji bez cukru). W każdym sklepie można go kupić w formie instant (w pudełku do szybkiego zrobienia w domu). Istnieje kilka jego wersji, niektóre z dodatkiem cynamonu, inne z kardamonem. W jednych dodawana jest woda z kwiatu pomarańczy, w innych różana. Podawany mocno schłodzony, bo taki smakuje najlepiej.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na mhlebi.
Baghrir – algierskie naleśniki

Baghrir zwane są także naleśnikami tysiąca dziur. Przygotowywane są z semoliny, wody, proszku do pieczenia, drożdży oraz dodatku soli i cukru. Smażone są tylko z jednej strony. Podaje się je na słodko z mieszanką masła i miodu lub konfitury albo na wytrawnie z dodatkiem topionego serka, który jest przez Algierczyków bardzo lubiany.
Chcesz spróbować kuchni algierskiej w domu? Wypróbuj przepis na baghrir. Możesz także przygotować wersję wegańską.

Autorką tekstu i zdjęć jest Adrianna, od wielu lat związana z Algierią i walcząca ze stereotypami na temat tego kraju. Więcej informacji na temat Algierii oraz przepisów na najróżniejsze dania znajdziecie na instagramowym profilu Adrianny: Algieria – moja szczypta orientu.

