Od kuchni

Zupa krem z soczewicy z warzywami

Zupa z soczewicy jest niezwykle popularna w krajach arabskich – i nie tylko. Stanowi jedno z podstawowych dań, które każda szanująca się pani domu potrafi wykonać perfekcyjnie 😉

W mnie w domu gotowanie odbywa się zazwyczaj po „zachodniemu” – dominuje kuchnia włoska i polska ale czasami się lituję i postanawiam przygotować coś bliższego sercu męża. Tym razem padło na soczewicę. Miejcie na uwadze, że absolutnie nie jest to przepis na tradycyjną bliskowschodnią zupę, a raczej wariacja na jej temat, inspirowana kilkoma różnymi przepisami znalezionymi w internecie. Jeżeli lubicie paprykę, zdecydowanie Wam posmakuje, bo jej aromat jest tutaj mocno wyczuwalny.

Z poniższego przepisu wyszedł mi pełen garnek (ok 2 litry), więc przy mniejszej liczbie osób możecie spokojnie podzielić składniki przez pół – szczególnie, że danie to, podawane zazwyczaj z chlebem, jest niezwykle sycące.


Składniki:

1 litr bulionu warzywnego (wersja dla leniwych – kostki rosołowe/warzywne)
2 szklanki zielonej soczewicy
2 małe cukinie (obrane)
2 czerwone papryki
1 marchewka (obrana)
4 pomidory
3 łyżki octu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól i pieprz
Cytryna – ile kto lubi

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę i marchewkę kroimy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z oliwą z oliwek i octem, posypujemy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na pół, posypujemy solą i pieprzem, układamy na blaszce, całość pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy bulion, dodajemy soczewicę i przecier pomidorowy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy upieczone warzywa z naczynia żaroodpornego, mieszamy. Gdy pomidory lekko przestygną, obieramy je ze skórki i również dodajemy do bulionu. Całość gotujemy przez około 10 min, po tym czasie blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i voilà – zupa gotowa 🙂

Podajemy z cytryną i z chlebem – jest tak gęsta, że łyżka okazała się zupełnie zbędna 😉

Smacznego!