Od kuchni

Falafel – mój ulubiony przepis

Falafel był kiedyś lekko egzotyczną nazwą, którą zwyczajnie ignorowałam. Nie lubię eksperymentów w kuchni i bardzo opornie przychodzi mi próbowanie wszelkich nowości. Uwielbiam nasze tradycyjne, kwaśne smaki i chciałabym żyć jedynie o żurku i bigosie. Na obczyźnie jest to jednak niemożliwe, więc siłą rzeczy przyszło mi spróbować tego, czego wcześniej unikałam.

Falafel to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, szczególnie popularne w Egipcie. Przepyszne kotleciki z ciecierzycy, które jakoś zawsze kojarzą mi się z kotlecikami sojowymi i fantastycznie komponują się z chlebkiem pita. Tak właśnie jadamy je najczęściej – jako kanapkę, z korniczonami i sosami. Mój mąż także z hummusem.

 

 

Poniżej podaję Wam wyjątkowo prosty przepis na domowy falafel – bo skomplikowane gotowanie to nie moja bajka.

Składniki:

200 g ciecierzycy
1 średniej wielkości cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek kolendry
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Trochę mąki do obtoczenia kotlecików
Duuuużo oleju do smażenia

Opcjonalnie
Sezam – około 4-5 łyżek

Dzień wcześniej:
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy na kilkanaście godzin, aż ciecierzyca zwiększy swoją objętość i lekko zmięknie.

Wykonanie:
Potrzebny będzie blender/food procesor  – blendujemy natkę pietruszki, kolendrę i czosnek wraz z przyprawami, sezamem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cebulę i krótko blendujemy, tak aby była posiekana – nie zmielona. Odcedzamy ciecierzycę i stopniowo dodajemy do blendera – mogą pozostać większe kawałki, nie musi być idealnie zblendowana.

Całość odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy nieduże kulki, które obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju, aż do zbrązowania. Gotowe odsączamy na ręcznikach papierowych i podajemy w chlebie z ulubionymi sosami i dodatkami.

Smacznego!

 


 

Zdjęcie: pixabay.com